antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Din grădina palatului Brukenthal în grădina golului alpin

Drumeție

Localitate:

Avrig
    
Mail icon E-mail

Traseu

Avrig – Gura Jibrii – Poiana Neamţului – Cabana Bărcaciu – Lacul Avrig – Vârful Budislavu –Şaua Suru – Gura Jibrii

 

La Avrig, oraşul unde s-a născut marele cărturar român Gheorghe Lazăr,  și unde se află reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal aveţi acces ori venind pe drumul national DN 1 - E 68, ori uzând de transportul pe calea ferată. Avrigul este in acelaşi timp şi una dintre “porţile” de acces către crestele Munţilor Făgăraş. Dacă v-aţi pregătit rucsacul şi echipamentul de drumeţie, contemplaţi încă o dată panorama amplă a Munţilor Făgăraş şi porniţi la drum.

De la Avrig, pe un drum judeţean asfaltat vă indreptaţi spre Gura Jibrii. Aici drumul se intersectează cu un traseu care duce spre Cabana Suru. Din Gura Jibrii vă continuaţi drumul spre Cabana Poiana Neamţului situată la o altitudine de 706 m. Va aflaţi la circa 15 km de localitatea de bază – Avrig. De la Cabana Poiana Neamţului, la aproximativ 200 m în stânga, pe o potecă marcată cu cruce roşie, începeţi să urcaţi spre Cabana Bărcaciu, situată  la 1550 m altitudine.

Drumul traversează o pădure de foioase continuată cu o pădure de brad. Fauna prezentă nu este foarte numeroasă, dar puteţi avea plăcuta surpriză a întâlnirii cu un cerb sau o căprioară. După circa două ore si jumătate din momentul plecării de la Cabana Poiana Neamţului ajungi la Cabana Bărcaciu. Daca aţi plecat cumva in a doua parte a zilei din Avrig, vă sugerăm să înnoptaţi la Cabana Bărcaciu, unde veţi găsi condiţii de cazare.

De la Cabana Bărcaciu, continuându-vă periplul montan spre sud, pe traseul marcat cu punct albastru (marcaje foarte vizibile, refăcute recent), în aproximativ două ore veți ajunge la Lacul glaciar Avrig  (2011 m), urcând pe culmea Bărcaciului, deasupra  Căldărilor Avrigului. Priveliştea de ansamblu este încântătoare, iar toamna puteţi zări mulţime de păstrăvi, care se apropie de malul lacului. Lacul Avrig este situat pe traseul crestei principale a Munţilor Făgăraş.  

Din căldarea Lacului Avrig, urcând spre vest, pe poteca marcată cu bandă roşie, veţi ajunge pe înălţimile Vârfului Budislavu (2371 m). Ajunşi in acest  punct, rămâneţi cu aparatele fotografice pregătite, pentru că  puteţi zări pe creste capre negre. Flora zonei  este cea specifică golului alpin.

De pe Vârful  Budislavu coborâţi tot pe un traseu marcat cu bandă roşie spre  Şaua Surului (2110 m) de unde, pe marcajul cu triunghi roşu, puteţi coborâ la Cabana Suru. De la Cabana Suru, după o oră de coborâre pe potecă şi drum forestier  (marcaj cu triunghi albastru) veţi ajunge din nou in Gura Jibrii.

Dacă sunteţi drumeţi experimentaţi şi vreţi să parcurgeţi acest traseu (diferenţă de nivel de peste  1750 metri) intr-o singură zi veţi avea nevoie de circa 10 ore. Nu uitaţi că traseul sugerat este accesibil in intregul său doar vara (iarna doar prima parte până la Cabana Bărcaciu), echipamentul specific de munte, fiind obligatoriu! Vă recomandăm atenţie şi  precauţie sporite in zona de gol alpin, pe vreme cu nebulozitate accentuată.

Punct de plecare:

Avrig

Diferenţă de nivel:

1750 m

Punct de sosire:

Gura Jibrii

Timp estimat:

10 h

Altitudini:

Vf Budislavi 2371 m

Grad de dificultate:

mediu

Marcaj:

triunghi albastru, punct albastr

Sezonalitate:

traseul integral se parcurge vara, iarna este accesibil doar prima parte, până la cabana Bărcaciu

Informații utile

Pentru organizarea de circuite în munţii Făgăraş şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne