antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

De la Turnu Roşu la Vârful Suru

Drumeție

Localitate:

Turnu Roşu
    
Mail icon E-mail

Traseu

Turnu Roşu – Vârful Chica Pietrelor – sub Vf. Tătaru – Şaua la Apa Cumpanită – Şaua Suru – Cabana Suru

 

a.      Sebeşu de Sus
b.      Pe Valea Moaşa Sebeşului – Sebeşu de Sus

Localitatea Turnu Roşu din judeţul Sibiu este cunoscută atât datorită pitorescului său, specific de altfel aşezărilor piemontane Ţării Oltului, datorită rezervaţiei naturale de calcare eocene formate cu milioane de ani in urmă, dar şi pentru că este una din “porţile” de acces spre crestele semeţe ale Munţilor Făgăraş.

Dacă eşti dornic să te aventurezi spre înălţimile pline de frumuseţe ale Făgăraşilor, plecând din Turnu Roşu, vei parcurge mai întâi una dintre uliţele principale ale comunei, care mărgineşte Valea Satului. La ieşirea din localitate un drum forestier (accesibil in condiţii climatice normale şi autoturismelor), te ajută să mergi spre “poarta” de acces în munte. Înainte de a întâlni primul marcaj de acces (cruce roşie) în traseul crestei principale, făcut pe un copac de la marginea pădurii poţi zăbovi câteva clipe în spaţiul primitor al Mănăstirii Turnu Roşu. În partea de început a traseului nu vei întâlni forme glaciare iar deplasarea se face pe o potecă destul de largă, bătătorită.

Te îndrepţi spre Chica Pietrelor (1606 m altitudine), primul vârf montan al zonei. Pentru a ajunge pe vârful amintit urci pe Dealul Cioru. De pe muchia acestuia, spre vest, ţi se dezvăluie privirii o imagine de ansamblu spre Valea Oltului, iar în fundalul porţiunii secvenţiale din Munţii Lotrului (partea estică) panorama localităţii Boiţa. 

Până în zona Vârfului Chica Pietrelor vei întâlni în general vegetaţie arboricolă, care se continuă după altitudinea de 1500 – 1600 metri cu vegetaţia alpină. De la intersecţia marcajului cruce roşie cu cel al crestei principale – bandă roşie – poteca parcurge spre est culmea molcomă a sectorului marginal de vest al masivului, trecând succesiv pe sub Chica Lacului (1640 m), Chica Fedeleşului (1819 m), Piscul lui Făt (1871 m), Vârful Tătaru (1840 m). Poteca coboară de aici în Şaua Apa Cumpănită (1807 m), urcând apoi continuu până la 2110 m în Şaua Suru.

Ajungând aici ai intrat într-o zonă montană unde vei întâlni primele căldări glaciare. Din Şaua Suru, mergand spre nord, pe poteca marcata cu triunghi rosu vei ajunge tot la Cabana Suru, de unde, parcurgând toată culmea Moaşei vei ajunge in localitatea Sebeşul de Sus.

Daca ţi-ai propus cumva să abordezi acest traseu trebuie neapărat sa ţii cont de faptul că diferenţa de nivel între punctul de plecare (Turnu Roşu) si Vârful Suru este de circa 1800 metri, că va trebui să faci faţă unei zile întregi de ascensiune pe munte, iar condiţia ta fizică trebuie sa fie una foarte bună, depăşind-o pe aceea a unui om care se află la prima aventură montană. Cu siguranţă însă efortul tău îţi va fi răsplătit din plin de frumuseţile naturale ale zonei. 

Punct de plecare:

Turnu Roşu

Diferenţă de nivel:

1800 m

Punct de sosire:

Vârful Suru

Timp estimat:

9 - 10 h

Altitudini:

Vârful Tătaru 1840 m; Vârful Suru 2281 m

Grad de dificultate:

mediu

Marcaj:

cruce roşie

Informații utile

Pentru organizarea de circuite în munţii Făgăraş şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne