antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Drumul fortificaţiilor

Automobil 
    
Mail icon E-mail

Drumul fortificațiilor pe Valea Târnavelor

Traseu


1. Ţapu - Şeica Mică - Axente Sever - Valea Viilor - Mediaş - Brateiu - Mălâncrav - Sighişoara
2. Mediaş - Moşna - Alma Vii - Richiş - Biertan - Copşa Mare - Şaroş pe Târnave - Dumbrăveni - Dârlos - Blăjel - Bazna - Boian


Mergeţi pe jos sau cu bicicleta pe trasee marcate şi exploraţi satele pitoreşti admirând peisaje desprinse parcă din cărţile de poveşti.
Ascunse între coline, așezări precum Alma Vii, Ațel, Bazna, Copșa Mare, Mălâncrav, Moşna, Richiș sau Şeica Mică păstrează farmecul de odinioară, dominate de biserici fortificate impunătoare, numai bune pentru sesiuni de fotografie. Comunele Biertan şi Valea Viilor fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.


Efectele terapeutice ale sării de Bazna, sesiunile de echitaţie şi de cross-country în împrejurimile Prodului, înnoptarea în case şi conace vechi sunt alte experienţe de încercat în zonă.


Fost burg medieval, Mediaşul se mândreşte cu piaţa Regele Ferdinand, ansamblul său arhitectural, biserica fortificată, turnul înclinat, sinagoga şi Casa Schuller (centru expoziţional). Dar, dincolo de patrimoniul arhitectura, Mediaşul a moştenit un fantastic patrimoniu industrial. Vizitaţi Teracota, ultima fabrică de sobe presate şi pictate manual, din România. Vizitaţi şi atelierul Transilvania Glass, de unde puteţi achiziţiona diverse produse din sticlă lucrate manual. Interesante tare sunt şi Muzeul Gazelor şi Muzeul Muncipal Mediaş.

Prin Mediaş trece şi traseul Via Transilvanica (segmentul Terra Saxonum).

Axente Sever: în curtea bisericii fortificate, în locul fostelor cămări de depozitare, a fost amenajat un muzeu ce dezvăluie uimitoare poveşti legate de viaţa coloniştilor saşi. Tot aici, în interiorul zidurilor, au fost amenajate camere de oaspeţi pentru vizitatori – inclusiv pentru drumeţii de pe Via Transilvanica.

Valea Viilor: sit UNESCO cu case săseşti, străjuite de porţi înalte de lemn decorate cu motive locale, curţi pietruite umbrite de viţă de vie, grădini cultivate ce se întind până înspre dealuri şi o impozantă biserică fortificată din sec. XV.

Moşna: vizitaţi biserica fortificată iar dacă poposiţi mai mult în zonă, vă puteţi caza în camerele cu dichis ale casei parohiale. Degustaţi produse locale delicioase la punctul de gastronomie locală, BioMoşna.

Alma Vii: case viu colorate decorate cu emblemele familiilor, uliţe late, mărginite de pomi fructiferi; o frumoasă biserică fortificată din secolul XIV, restaurată recent. Faceţi o drumeţie în zonă şi bucuraţi-vă de preparatele locale, la Cooperativa Alma Vii.

Richiş: Vizitaţi biserica fortificată din sec. XV cu un interior ce abundă în motive zoomorfe, vegetale şi antropomorfe inedite. Faceţi o drumeţie pe Via Transilvanica înspre Biertan şi bucuraţi-vă de starea de bine şi sesiuni de yoga & wellbeing la casele de oaspeţi din sat.

Biertan: sit UNESCO ce se remarcă prin casele săseşti ce imită stilul arhitectural urban, dar mai ales prin impozanta biserică fortificată. Faceţi o drumeţie pe jos sau cu bicicleta pe Via Transilvanica spre Richiş sau Copşa Mare. În fiecare an, la Biertan se organizează Festivalul de Film Horror.

Copşa Mare: biserică fortificată din secolul XIV, un adevărat complex arhitectural gotic. Şi Copşa Mare se află pe traseul Via Transilvanica, astfel puteţi face trasee de drumeţie, bicicletă sau echitaţie spre Biertan ori Nou Săsesc. Pentru o experienţă completă încercaţi casele de oaspeţi Copşa Mare Guesthouses.


Mălâncrav: sat săsesc cu patrimoniu arhitectural bine păstrat, situat între livezi de pomi fructiferi. Vizitaţi biserica evanghelică din secolul XIV pictată în frescă, conacul Apafi, faceţi o drumeţie pe Via Transilvanica, vizitaţi meşteşugarii locali (atelier de cusături şi ţesături).


Dumbrăveni: vizitaţi biserica catolică armenească din centrul localităţii.

Bazna: staţiune balneară renumită pentru sarea de foraj, ape minerale, nămol sapropelic şi condiţii climatice foarte bune pentru tratarea afecţiunilor reumatismale, ale aparatului locomotor şi a celor ginecologice. Alături de băile şi tratamentele de la complexul balnear, faceţi drumeţii pe Via Transilvanica, vizitaţi biserica fortificată, încercaţi gastronomia locală la Bassen Pension.

Hoghilag: comuna este renumită datorită extraordinarelor grădini cu înmiresmatele tuberoze. Vizitaţi gospodăriile locale cu tuberoze mai ales în lunile de vară şi nu rataţi festivalul tuberozelor, în fiecare august.
Producători Hoghilag - Aprozarul Virtual

Curciu: vizitaţi biserica fortificată cu o minunată frescă încă bine conservată.

View Drumul fortificatiilor in a larger map

Informații utile

Descărcaţi aplicaţia mobilă pentru a descoperi ţinutul bisericilor fortificate din Transilvania | Android sau Mac

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne