antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Biertan - sit UNESCO

biertan-c-razvan-banciu-r
    
Mail icon E-mail

Ascuns între dealuri împădurite şi livezi se află Biertanul, localitate rurală ale cărei numeroase clădiri cu arhitectură urbană îi „trădează” importanţa economică de altădată.

Biertanul a fost întemeiat în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”.

Localitatea s-a dezvoltat rapid în Evul Mediu, au apărut breslele, iar Biertanul a devenit un centru agricol şi viticol. Mai mult de atât, în 1572, Biertanul a devenit centrul spiritual al saşilor din Transilvania, deoarece aici s-a stabilit sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. Prin secolele XVIII-XIX, Biertanul era considerat un adevărat centru orăşenesc cu clădiri inspirate după modelul celor de la Mediaş.

Chiar dacă Biertanul şi-a pierdut aspectul urban de altădată, acesta a câştigat farmecul unei comune pitoreşti cu case vechi tradiţionale săseşti construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră şi decoraţii cu motive viticole. Toate aceste construcţii deosebite alături de frumoasa cetate fortificată au determinat includerea Biertanului pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Biertanul a fost un important centru meşteşugăresc. În prezent se poate vizita atelierul de țesături şi broderii tradiţionale Ana Tiriba (str. Aurel Vlaicu, nr. 31, tel.: 0269 868 277).

Dacă sosiţi la Biertan trebuie neapărat să vizitaţi moara furajeră a domnului Moldova Vasile (Str. Horea nr.118) care funcționează sâmbăta de la 8.00 la 13.00.

În sezonul turistic, artizani și apicultori din Biertan își expun creațiile si produsele spre vânzare, în centrul localitații, în fața intrării în cetate.


Traseu turistic panoramic asupra satului Biertan

Începând cu vara anului 2015, un nou traseu turistic a fost lansat la Biertan printr-o acțiune de voluntariat organizată de Primăria Biertan în colaborare cu Fundația Mihai Eminescu Trust. 

Traseul străbate dealul de vest al satului, cultivat odinioară cu viță de vie, care își mai păstrează încă aspectul terasat (ca dovadă a bogăției viticole din alte timpuri). Panorama asupra satului oferită drumețului este una dintre cele mai frumoase.

Mai multe informații despre traseu puteți găsi pe panoul informativ amplasat în piața centrală, vis-a-vis de Primăria Biertan, la Centrul de Informare Turistică și la Biblioteca ”Lada de Breaslă”.

Informații utile

Ascultați povestea bisericii fortificate și a comunității prin ochii lui Cristian Ioan.

 

Știați că…?

În anul 2012 localitatea Biertan a fost inclusă în Ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ realizat de Asociaţia cu acelaşi nume?

În anul 1775 lângă Biertan a fost descoperit un donariu ce datează din secolul IV cu monograma lui Iisus şi care atestă existenţa timpurie în aceste locuri a unei populaţii creştine?

Biertanul şi satele dimprejur, Copşa Mare şi Richiş, sunt cunoscute pentru varietatea florei şi faunei? Această biodiversitate bogată a fost întreţinută de mijloacele tradiţionale de agricultură practicate de locuitori, fără influenţe tehnologice moderne.


Biertanul are legendele lui, însă legendele ascund de multe ori adevăruri. Sunt oare o legendă tunelurile ce fac legătura interiorului cetății cu exteriorul? Se spune ca ar exista trei tuneluri: tunelul morților, tunelul spionilor şi tunelul aprovizionării. În cazul unui asediu, când toată comunitatea se adăpostea împreună cu animalele și bunurile personale în cetate, tunelurile erau folosite astfel: primul pentru scoaterea morților până în cimitirul satului, al doilea permitea infiltrarea spionilor în armata dușmană aflată la poalele cetății, iar al treilea asigura hrana necesară tuturor celor din cetate. 

*Credit foto: Răzvan Banci #MySibiu #AIOS

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne