antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Biertan - sit UNESCO

    
Mail icon E-mail

Între dealuri împădurite, coline terasate şi livezi se află Biertanul, localitate ale cărei numeroase clădiri cu arhitectură urbană îi trădează importanţa socială și economică de altădată.

Biertanul a fost întemeiat în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”.

Localitatea s-a dezvoltat rapid în Evul Mediu când au apărut breslele și Biertanul a devenit un centru agricol şi viticol. Mai mult de atât, în 1572, Biertanul a devenit centrul spiritual al saşilor din Transilvania, deoarece aici s-a stabilit sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. În secolele XVIII-XIX, Biertanul era considerat un adevărat centru orăşenesc cu clădiri inspirate după modelul celor din cetatea vecină, Mediaş.

Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În sezonul turistic, artizani și apicultori din zonă își expun creațiile si produsele spre vânzare, în piațeta localitații, în fața intrării în cetate.

 

*Credit foto: Răzvan Banci #MySibiu #AIOS

Informații utile

Traseu turistic panoramic (30-45 min)

străbate dealul de vest, care își mai păstrează încă aspectul terasat ca dovadă a bogăției viticole din trecut. Panorama asupra satului oferită drumețului este una dintre cele mai frumoase. Mai multe informații despre traseu puteți găsi pe panoul informativ amplasat în piața centrală, vis-a-vis de sediul Primăriei Biertan.

 

La Biertan și în satele sale, Richiș și Copșa Mare, puteți ajunge pe jos, cu bicicleta sau călare urmând  VIA TRANSILVANICA, Terra Saxonum.

 

 

Știați că…?

În anul 1775 lângă Biertan a fost descoperit un donariu ce datează din secolul IV cu monograma lui Iisus şi care atestă existenţa timpurie în aceste locuri a unei populaţii creştine? 

Biertanul şi satele dimprejur, Copşa Mare şi Richiş, sunt cunoscute pentru varietatea florei şi faunei? Această biodiversitate bogată a fost întreţinută de agricultura la scară mică practicată de locuitori

 

Biertanul are legendele lui, însă legendele ascund de multe ori adevăruri. Sunt oare o legendă tunelurile ce fac legătura interiorului cetății cu exteriorul? Se spune ca ar exista trei tuneluri: tunelul morților, tunelul spionilor şi tunelul aprovizionării. În cazul unui asediu, când toată comunitatea se adăpostea împreună cu animalele și bunurile personale în cetate, tunelurile erau folosite astfel: primul pentru scoaterea morților până în cimitirul satului, al doilea permitea infiltrarea spionilor în armata dușmană aflată la poalele cetății, iar al treilea asigura hrana necesară tuturor celor din cetate. 

În anul 2012 localitatea Biertan a fost inclusă în Ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ realizat de Asociaţia cu acelaşi nume?

Expoziția de cahle artizanale Teracota, mon amour!

În perioada mai 2021-mai 2022, bastionul de vest al Bisericii fortificate găzduiește expoziția Teracota, mon amour! cu exponate de la Fabrica de teracotă artizanală din Mediaș. 

Ascultați povestea bisericii fortificate și a comunității prin ochii lui Cristian Ioan.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne