antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Copșa Mare

    
Mail icon E-mail

Pierdută între dealuri domoale, Copşa Mare reprezintă un loc perfect pentru (re)descoperirea unui patrimoniu arhitectural săsesc bine conservat.

Practicarea agriculturii şi a viticulturii au dus, la începutul secolului XIV, la dezvoltarea rapidă localităţii Copşa Mare. Locuitorii nu doreau să se lase mai prejos decât cei din Biertan şi astfel au hotărât construirea unei biserici cel puţin la fel de impozante. Lucrările de construcţie au început în secolul XIV, zidul de apărare fiind adăugat aproape două secole mai târziu.

Astăzi, biserica fortificată din Copșa Mare se prezintă sub forma unui complex arhitectural gotic ce străjuieşte localitatea şi împrejurimile.


Donariul de la Biertan

Donarium-ul reprezintă un artefact de mare importanță în istoria și arheologia românească. Descoperit în 1775, la 5 km Sud de Biertan, lângă un izvor, pe locul numit „Chinedru”, donarium-ul a făcut obiectul unor intense dezbateri, istorice, teologice și politice, mai mult decât arheologice. Piesa este o tabula ansata realizată dintr-un aliaj de bronz de cea mai bună calitate, purtând inscripția ”EGO ZENOVIUS VOTUM POSUI” și monograma creștină înserată într-un cerc și care a făcut parte dintr-un lampadar destinat iluminării unui edificiu de cult creștin. Datarea s-a făcut în secolul IV d. H  iar datorită calităților sale se plasează printre operele de cea mai înaltă calitate din epocă, fiind demnă de cele mai importante  biserici creștine timpurii din Occidentul Mediteraneean. Cercetătorii au stabilit proveniența piesei în zona Italiei Septentrionale prin analogie cu alte piese similare descoperite aici. Obiectul, fie a împodobit un locaș de cult existent la Chinedru, fie a ajuns aici ca urmare a migrație si staționării goților în Transilvania.


Punctul de belvedere „Cucu' deal”

Amplasarea bisericii se vede foarte bine de la distanță în drum spre punctual de belvedere de pe „Cucu’ deal”. Bătrânii satului povestesc despre un punct de apărare ridicat în timpul năvălirilor turcești pe acest deal înaintea construirii bisericii fortificate, lucru susținut și de forma geometrică a dealului. Poteca începe din capătul „uliței Greweln” din strada principală a localității.  În anul 2007 a fost ridicată în punctul de belvedere de către comunitatea ortodoxă a satului o cruce sculptată de lemn, ca semn al credinței locuitorilor. Monumentul a fost executat de unul dintre puținii meșteri tâmplari sași din Copșa Mare.

De la umbra pinilor singuratici ce veghează asupra satului de secole, se deschide panorama localității, cu casele și gospodăriile bine păstrate și îngrijite, biserica fortificată ce domină peisajul, turla bisericii ortodoxe iar la margine cele trei cimitire ale satului și stupinele apicultorilor.


Vizite la stupină, degustare de miere, atelier de icoane pe sticlă

[ Ioan Cristian Bica, contact: +40 741 029 612, +40 269 868 310, bicaioancristian@yahoo.com ]

Pentru cei care doresc să aprofundeze tehnicile apicole, preotul ortodox Ioan Cristian Bica are pregătite echipamentele de protecție și pălăria de apicultor, dar mai mult decât atât vă poate povesti cu acuratețea unui om de știință totul despre albine și producerea mierii. Poveștile și explicațiile preotului pasionat de apicultură vă vor determina să rămâneți cât mai mult la Copșa Mare.

Pe lângă meseria de pastor și apicultor veți avea ocazia să descoperiți și o altă îndeletnicire a domnului Ioan Cristian Bica, cea de meșter în pictură de icoane pe sticlă. Atelierul este o galerie prietenoasă în care sunt expuse icoanele foarte interesante ce prezintă motive și detalii biblice despre care preotul se bucură să le povestească vizitatorilor curioși.


Ferma de vaci scoțiene Ibășfălean

[ Nicolae Ibășfălean, contact: +4 074 926 699 ]

Pe valea râului Hundrubes în apropierea locul numit „Chinedru”, unde s-a descoperti Donariul de la Biertan, se găsește ferma cu vaci scoțiene a familiei Ibășfălean. Este un loc pitoresc unde pe lângă întâlnirea vacilor scoțiene se poate petrece un week-end relaxant departe de zgomotul orașelor.

 

Știați că…?

„Donariul de la Biertan ” a fost găsit în pădurea Chinedru din Copșa Mare.

În primul atestat documentar, datat 1283, localitatea este denumită „Copus”.

În anul 1359 „Magnum Kopsch” este comună în scaunul săsesc Mediaș.

În 1517 se încheie construcția bisericii - cetăți.

În anul 1895 începe construirea bisericii ortodoxe.


Altitudine: 401m.
Coordonate GPS: 46.13 N, 24.54 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne