Drumul naturii pe Valea Hârtibaciuluiui
Traseu
Sibiu - Daia - Roşia - Vurpăr - Hosman - Fofeldea - Nocrich - Alţâna - Agnita, cu trei posibilităţi
1. Agnita - Ruja - Stejărişu - Brădeni - Sighişoara
2. Agnita - Dealu Frumos - Merghindeal - Cincu - Bruiu - Şomartin - Nou Român - Săsăuş - Chirpăr - Marpod - Sibiu
3. Sibiu - Cornățel - Hosman - Alțâna - Agnita - Sibiu
În triunghiul Sibiu-Făgăraş-Sighişoara se întinde Valea Hârtibaciului, regiune de păşuni, fâneţe şi păduri de foioase, recunoscută pentru biodiversitate (perpetuată de practici agricole tradiţionale), meşteşuguri tradiţionale, brunch-uri lunare ce pun în valoare patrimoniul construit şi pentru peisajul cultural neschimbat din perioada medievală.
Pe lângă impozantele biserici fortificate, aici veţi întâlni şi biserici din piatră, construite la începutul secolului XIX, a căror pictură poartă semnătura familiei de zugravi Grecu, renumită în întreaga zonă pentru modul personal, moralizator de a interpreta scenele biblice şi societatea, şi de a le reda în icoane.
Aici cuibăreşte cea mai însemnată populaţie de acvilă ţipătoare mică şi de viespar din România, efective importante de huhurez mare, caprimulg, cristel de câmp sau ghionoaie sură. Pe lacurile de la Brădeni trăiesc regulat peste 20.000 de păsări de apă migratoare.
Daia: biserică fortificată construită în sec. XIII
Roşia: satul scriitorului şi pastorului luteran Eginald Schlattner, autor al cunoscutului roman „Cocoşul decapitat”, ecranizat în 2007.
Hosman: vizitaţi biserica fortificată de pe deal şi vechea moară; în curtea sa se află o fierărie, o brutărie şi o „şură culturală”.
Nocrich: localitatea natală a baronului Samuel von Brukenthal, aceasta se remarcă prin biserica construită la începutul secolului XIX, în stil baroc târziu.
Alţâna: biserica fortificată din secolul XIII; în Casa Gerendi (secolul XVI) funcţionează un atelier de ţesătorie.
Agnita: mic oraş agro-industrial renumit în perioada medievală datorită breslelor sale. Vizitaţi biserica-cetate şi Muzeul Etnografic al Văii Hârtibaciului. În fiecare an, în luna februarie, Agnita sărbătoreşte „Fuga lolelor”, obicei păstrat de două secole.
Dealu Frumos: fosta bazilică romanică construită în secolul XIII. La Dealu Frumos se află centrul geografic al României.
Merghindeal: biserică fortificată gotică cu altar în stil baroc din secolul XVIII.
Bruiu: uliţele cu gospodării vechi neatinse de timpurile moderne şi biserica înconjurată de ziduri de apărare dau un farmec aparte satului.
Săsăuş: biserica ortodoxă pictată de fraţii Grecu; sat ecomuzeu cu circuit de interpretare a patrimoniului.
Chirpăr: vizitaţi biserica fortificată din sec. XV.
View Drumul naturii in a larger map