antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Biserica fortificată de la Agnita

Biserică fortificată
biserica-ev-agnita ajts-c-marius-miclea-r

Localitate:

Agnita

websiteWebsite

Adresa:

Piaţa Georg Daniel Teutsch, nr. 1

Tel. mobil:

0040 747 870 193
    
Mail icon E-mail

În secolul XIII aici exista o bazilică în stil romanic, însă pe parcursul secolelor următoare, datorită invaziilor turceşti a fost necesară extinderea şi fortificarea acesteia. Astfel, în 1466 este menţionată biserica fortificată din Agnita, biserică construită pe nucleul fostei bazilici romanice, în stil gotic, însă cu îmbinări armonioase de elemente renascentiste şi baroce.

Biserica mai păstrează şi astăzi vechile incinte de fortificaţie şi turnurile  de apărare: Turnul Clopotniţă, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor şi bineînţeles Turnul Slăninilor, turn în care, după obiceiul săsesc din întreaga Transilvanie, breslaşii îşi depozitau slănina. De fapt, sarea folosită pentru conservarea slăninii a atacat lemnăria turnului în timp, astăzi unele bârne fiind putrede.

În 1466, regele Matia Corvin acordă Agnitei “jus gladii”, dreptul de a condamna prin execuţie cu spada, precum şi permisiunea de a ţine, în caz de război, jumătate din totalul bărbaţilor apţi de luptă, pentru apărarea cetăţii, cu motivarea că localitatea ar fi situată la graniţele Transilvaniei. Dreptul acesta era foarte important în Evul Mediu dovedind consideraţia de care se bucura localitatea respectivă, dar şi faptul că numărul locuitorilor era unul destul de important.

O legendă povesteşte despre un asediu îndelungat al otomanilor la Agnita. Întreaga populaţie se adăpostea în cetate, însă proviziile erau pe sfârşite şi curând aveau să capituleze în faţa inamicilor. Curajul Ursulei, fiică de tabăcar, a salvat cetatea. Aceasta s-a îmbrăcat în zdrenţe, a luat o talangă în mâini şi a ieşit din cetate urlând. Înfăţişarea ei a speriat duşmanii care nu ştiau ce arătare e aceea...au fugit cu toţii, iar cetatea Agnitei a fost salvată! Astfel a izvorât povestea lolelor, dar asta este o altă poveste...

Pret:

Preț pe persoană pentru intrare în biserică și în expoziția muzeala din turnuri:
Adult: 15,00 Lei
Grupuri cu peste 10 persoane: 10,00 Lei
Copii până în 6 ani gratuit.

Facilităţi:

checkbox Informații turistice

checkbox Parcare autocar

checkbox Parcare autovehicul

checkbox Punct de belvedere

Program:

Pentru vizitare
Luni – Vineri de la ora 9:00 – 17:00
Sunați la: 0040 747 870 193

Dacă doriți să vizitați biserica fortificată sâmbăta sau duminica, vă rugăm să vă anunțați cu cel puțin 2 zile înainte la adresa de E-Mail:

agnethelnpfarramt@gmail.com

 

 

Limbi vorbite:

română, germană, engleză

Știați că…?

Pentru mai multe detalii vizitaţi www.evang.ro.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne