antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Biserici ortodoxe

Puţină istorie

Poporul român s-a născut creştin, iar dovadă a creştinismului în aceste părţi ale Transilvaniei stă chiar donariul de la Biertan din secolul IV pe care este inscripţionat "Ego Zenovius votum posui".

După Marea Schismă din 1054, pe teritoriul României de astăzi s-a răspndit cultul ortodox, iar românii inclusiv cei din Transilvania au îmbrăţişat noua religie cu tradiţiile sale. Vremuri vitrege au trăit ortodocşii din Transilvania în perioada dominaţiei Austro-Ungare când li s-a impus renunţarea la credinţa veche şi alăturarea la Biserica Unită cu Roma. În secolul XVIII, preoţi, călugări şi simpli credincioşi din Sibiel, Sălişte, Galeş şi Sadu au sfârşit în închisoarea de la Kufstein (Austria) pentru că au cutezat a merge până la Împărăteasa Maria Tereza pentru a-i cere dreptul la libera credinţă.

Cu greu au reuşit românii, în secolul XVIII, să-şi construiască bisericuţe mici din lemn. Puţine dintre acestea au rezistat până astăzi deoarece autorităţile austro-ungare le-au pârjolit, le-au dărâmat. Printre bisericile din lemn rămase în judeţul Sibiu amintim cea de la Presaca, Broşteni, Sadu, Şura Mare, Ilimbav, Netuş, Schitul din Păltiniş, Poiana Sibiului. Frumoasă e şi bisericuţa de la Apoldu de Jos construită din bârne de lemn de brad, la Ocna Sibiului. Se spune că localnicii au adus-o la Apoldu, noaptea, în secret, în care mari trase de boi.

În secolele XVIII-XIX (între 1780 – 1873) un nou fenoment a apărut în zona satelor de pe Valea Hârtibaciului şi din Ţara Oltului: picturile ecelziastice ale familiei de zugravi Grecu. Originari din Săsăuş, stilul lor de pictură este definit prin culorile puternice folosite. În picturile acestora, temele religioase sunt reproduse cu tente sarcastice. 

Cele peste 13 bisericile pictate de fraţii Grecu au fost construite în stil bizantin, sub forma de basilică romanică cu turn gotic, arhitectura având şi influenţe brâncoveneşti.

Localitate: Categorie:
Biserica "Buna Vestire", Cârţişoara

Biserica "Buna Vestire", Cârţişoara

Cârţişoara
Tel. fix: +4 0269 521 571
Tel. mobil: +4 0747 854 037
Biserică ortodoxă
Biserica "Cuvioasa Paraschiva", Răşinari

Biserica "Cuvioasa Paraschiva", Răşinari

Răşinari
Tel. fix: +4 0269 557 332
Tel. mobil: +4 0755 401 798
Biserică ortodoxă
Biserica "Cuvioasa Paraschiva", Tălmăcel

Biserica "Cuvioasa Paraschiva", Tălmăcel

Tălmăcel
Tel. fix: +4 0269 556 834
Tel. mobil: +4 0724 259 299
Biserică ortodoxă
Facebook icon Twitter icon Google plus icon Mail icon
Rezultate pe pagina: Sorteaza dupa:
CE VEDEM 

     
CE FACEM
                                              
ALTE INFORMAŢII

Muzeul de Icoane pe Sticlă
Muzeul Protopopiatului
Tradiţii ortodoxe
Ateliere de pictură pe sticlă
Meşteri iconari


Mitropololia Ardealului
Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne