antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Moşna

Localitate:

Moşna
    
Mail icon E-mail

Numele românesc de „Moşna” provine de la numele săsesc „Mäschn” (vrabie). Legenda spune că atunci când au ajuns în aceste locuri, coloniştii saşi nu s-au hotărât exact unde să construiască viitoarea biserică. Aceştia au eliberat o vrabie, iar în locul în care aceasta s-a aşezat au construit noua biserică. Localitatea astfel formată în jurul bisericii a luat numele de Mäschn.

Prima biserică construită aici a fost atestată în secolul XIII, două secole mai târziu aceasta a fost fortificată şi transformată într-o frumoasă biserică–cetate.

Secolul XVIII a adus multe progrese în viaţa comunităţii de la Moşna, mai ales în domeniul arhitectural. Multe gospodării din piatră s-au construit, o bună parte din ele există şi astăzi. De fapt, această arhitectură veche, bine păstrată a adus renumele Moşnei; în anul 1998, însuşi Prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat localitatea.

Din anul 2006, Moşna face parte din Ecomuzeul Regional Sibiu, un concept nou de muzeu „viu” care doreşte să promoveze patrimoniul cultural al localităţilor. La Moşna, circuitul Ecomuzeului cuprinde:

  • Moara Veche: o moară tradiţională cu pietre achiziţionată tocmai din Franţa;
  • Gospodăria de la nr. 215: o casă atipică din anul 1895 cu şura la stradă şi casa de locuit în spate, la poalele dealului;
  • Gospodăria de la nr. 206: o casă ce datează din anul 1724 cu o mică fermă ecologică


Varza de Moșna

Solul bogat și clima echilibrată dimprejurul localității Moșna au permis dezvoltarea unui soi de varză ce a dus faima localităţii. Anual, la mijlocul lunii octombrie, localnicii îi dedică „Festivalul verzei”, unde producătorii își etalează carele pline cu cea mai frumoasă recoltă.

Parada recoltei este însoţită de un adevărat festin culinar cu preparate din varză şi de spectacole folclorice. 

Festin în Turnul Slăninii

Biserica evanghelică fortificată (sec. XIII) din Moşna este una dintre cele mai valoroase moșteniri arhitecturale din ţinutul bisericilor fortificate de pe Valea Târnavelor, vizitată de însuși prințul Charles al Marii Britanii. Turnul cetăţii bisericeşti vă aşteaptă pentru o degustare inedită de slănină, legume de grădină şi brânzeturi.

Bunul mers al rânduielii săseşti s-a regăsit dintotdeauna în bisericile fortificate. Spre exemplu, pentru a rezista invaziilor, saşii au construit cămări speciale unde depozitau proviziile. Mai mult, unul dintre turnuri era mereu folosit pentru conservarea slăninilor pe timpul anului. Fiecare familie avea un loc rezervat în turn şi propriul semn distinctiv cu care însemna de fiecare dată în partea de jos, după ce tăia din slănină. Astăzi, turnurile nu mai sunt pline de slănină afumată atârnată în cârlige, însă oferă posiblitarea de a degusta slănină preparată după obiceiul săsesc.

Știați că…?

La Moşna mai există 4 vecinătăţi? Vecinătăţile sunt caracteristice satelor săseşti şi au rămas şi astăzi forme de organizare ce îi includeau pe locuitorii unei străzi sau cartier cu scopul de întrajutorare.

Moşna este renumită pentru culturile sale de varză? Nu rataţi „Festivalul Verzei” în luna octombrie, anual.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne