antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Privelişte din Şaua Cleopatrei

Drumeție

Localitate:

Porumbacu de Sus
    
Mail icon E-mail

Traseu

Porumbacu de Sus (Cariera de marmură) – Cabana Negoiu – Refugiul Şaua Scării – Vârful Şerbota sau Vârful Negoiu

 

A.      Şaua Cleopatrei -  Acele Cleopatrei – Cabana Negoiu

B.      Strunga Ciobanului – Cabana Negoiu

Este unul dintre traseele cele mai importante din Munţii Făgăraş, având ca prim reper de popas Cabana Negoiu – 1546 m. Sugerat de un indicator amplasat chiar în centrul comunei Porumbacu de Jos (acces din DN 1 – E 68 sau pe calea ferată), traseul traversează comuna pe direcţia sud, îndreptandu-se spre satul aparţinător Porumbacu de Sus, situat la 5 km distanţă (drum judetean asfaltat). Din Porumbacu de Sus, până la intrarea in traseul montan propriu-zis (Cariera  – 600 m altitudine), mai aveti de parcurs, pe un drum forestier, încă 16 km. După circa 3 km de la Carieră, la o altitudine de 1070 metri incepeţi să urcaţi poteca turistică.

Traseul, marcat cu triunghi albastru, traversează o pădure de amestec (foioase si conifere). Poteca este suficient de largă, facilitând o urcare relativ uşoară. La un moment dat pădurea devine integral de răşinoase (în special molid), atenţionându-vă că vă aflaţi la o altitudine de circa 1500 m. În scurt timp veti ajunge la Cabana Negoiu – 1546 m, situată la piciorul Muchiei Şerbotei. Este un traseu accesibil în tot timpul  anului  (inclusiv iarna) si poate fi parcurs chiar si de drumeţii mai puţin antrenaţi. În mod normal îl puteţi parcurge în cel mult două ore.

De ce este Cabana Negoiu un reper important pentru această zonă a Munţilor Făgăraş şi de ce este recomandat să zăboviţi câteva zile la cabană? Pentru că de la Cabana Negoiu aveţi posibilitatea să parcurgeţi mai multe trasee de contur, unele dintre ele, ajungând până în zona crestei principale a Făgăraşilor. Vă sugerăm câteva dintre acestea, făcând menţiunea că ele sunt accesibile doar în perioada verii.

*De la Cabana Negoiu, mergând spre est, pe marcaj punct roşu, veti ajunge în circa 2 ore la Cabana Bărcaciu – 1550 m. După cum veţi remarca probabil, veti merge aproape pe aceeaşi curbă de nivel. Traseul traversează o zonă împădurită, urmărind aproximativ liziera pădurii.

*Un alt traseu pe care îl puteţi parcurge, plecând tot de la Cabana Negoiu este cel spre Valea Şerbotei – sub Vârful Puha  Şaua Scara (2146 m). Este un traseu secundar de circa 2 ore si 30 minute, marcat cu cruce albastră, care face legătura cu traseul principal de creastă, ieșind în gol alpin.

*Un traseu de 2 ore si jumătate (marcaj bandă albastră)  este şi cel care, urmărind Muchia Şerbotei de la Cabana Negoiu ajunge  pe creastă  -  Vârful Şerbota  ( 2331 m). Prima portiune a traseului o parcurgeţi printr-o pădure mixtă, după care veti iesi în gol alpin, mergând doar pe Muchia Şerbotei.

*De la Cabana Negoiu puteţi merge pe curba de nivel până în Căldarea Sărăţii, iar de aici pe o potecă ce urcă abrupt (marcaj triunghi albastru) veţi ajunge la Piatra Prânzului – 2050m. Din Piatra Prânzului puteti continua drumeţia (marcaj triunghi albastru) spre Şaua Cleopatrei – 2430 m, unde se intersectează cu traseul principal, trecând pe la Acul Cleopatrei. Traseul, mai dificil și cu diferențe de nivel mari, se poate parcurge în circa 3 ore.

*Din Şaua Cleopatrei, accesând traseul principal de creastă, spre est se poate ajunge pe Vârful Negoiu 2535 m. Este un traseu de circa 50 – 60 de minute pe o potecă ce străbate golul alpin. Ajuns pe creastă, drumeţului i se deschide privirii o panoramă deosebită către Valea Sărăţii situată spre nord.

*De la Piatra Prânzului se ramifică către est un traseu (marcaj cruce rosie) care vă duce în  Strunga Ciobanului – 2300 m, după care coboară în  Căldarea Laiţei.  Atenţie! Ultima porţiune de urcare spre strungă este asigurată cu lanţuri de sprijin. Traseul se intersectează cu traseul principal de creastă (bandă roşie) care duce spre Refugiul Călţun – 2134 m.

De reţinut că aceste trasee sunt accesibile de regulă doar vara.


  • Informaţii despre posibilităţile de cazare la Cabana Negoiu, puteţi obţine la telefoanele: 0744573875; 0721765016; 0768358240 sau e-mail: serban.pitaru@gmail.com, cabananegoiu@gmail.com – persoană  de contact, dl. Şerban Pitaru.

Dacă v-aţi decis să abordaţi aceste trasee, ţineţi cont de faptul că trebuie să fiţi echipaţi corespunzător şi să luaţi în calcul faptul că în Munţii Făgăraş condiţiile meteorologice sunt adesea variabile. De asemenea nu plecaţi la drum fără suficiente rezerve de apă.

Punct de plecare:

Porumbacu de Sus (Cariera de marmură)

Diferenţă de nivel:

1750

Punct de sosire:

Vârful Şerbota

Timp estimat:

5 h

Altitudini:

Vârful Şerbota 2331 m, Vârful Negoiu 2535 m

Grad de dificultate:

uşor şi mediu

Marcaj:

triunghi albastru, bandă roşie

Informații utile

Pentru organizarea de circuite în munţii Făgăraş şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne