antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Mărginimea Sibiului

  

Zona pastorala Mărginimea Sibiului

Destinaţie Europeană de Excelenţă 2015 pentru Turism şi Gastronomie.

 

Mulți o vizitează, puțini o uită. Este Mărginimea Sibiului, ținutul în care dimineața te trezesc clopotele vitelor şi huruitul căruțelor trase de cai; locul în care mireasma căpițelor de fân, pajiștile înflorite și turmele răsfirate de oi te duc cu gândul la un tărâm îndepărtat. E locul în care, iarna, copiii încă se dau cu săniuţele pe uliţele dosite, înecate în fum de foc cu lemne. Pentru mulți este doar o imagine desprinsă dintr-un film, dar pentru Mărginimea Sibiului este viața de zi cu zi.

Mărginimea Sibiului cuprinde 18 localități înșirate la poalele Munților Cindrel și Lotru. Istoria Mărginimii e atât de veche încât legendele povestesc despre vremuri în care pe aceste meleaguri locuiau uriași pricepuți și pașnici.

În secolele XIV-XV, când presiunile coloniștilor sași și pretențiile regilor unguri au fost tot mai mari, mărginenii s-au retras în munți și s-au ocupat cu creșterea animalelor. Păstoritul a fost ocupația principală a acestora, iar transhumanța (văratul oilor la munte și iernatul în jurul satului sau în zonele mai calde) a devenit parte din viața lor.

„Drumurile oilor", după cum erau numite drumurile străbătute de turme, se întindeau până dincolo de Carpați și Dunăre, spre Constantinopol, Adriatica, Panonia, Polonia, Ucraina de Sud sau Crimeea. Păstoritul a rămas o ocupație tradițională, iar daca veți veni în Mărginime, nu e pășune unde să nu vedeți vreo turmă de oi și să nu vă întâmpine lătratul câinilor ce o păzesc.

Obiceiurile și datinile se păstrează și în zilele noastre, iar meșteșugarii, tineri sau bătrâni, se bucură oricând de vizita celor dornici să le descopere tainele meșteșugurilor. Aceste valori nepreţuite, păstrate ani de-a rândul, i-au adus Mărginimii, în anul 2009, titlul de Destinaţie Europeană de Excelenţă şi în 2009, premiul de excepţie în turism, „Mărul de Aur”.

 

Localitate:
Facebook icon Twitter icon Google plus icon Mail icon
Rezultate pe pagina: Sorteaza dupa:
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne