antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Fântânele

Localitate:

Fântânele
    
Mail icon E-mail

Toate localităţile din Mărginimea Sibiului sunt frumoase şi deosebite, fiecare în felul său. Fântânele, un sătuc înconjurat de culmi montane, rămâne în sufletul tuturor celor ce l-au vizitat.

Să fie oare liniştea şi pitorescul unui sat cu nu mai mult de 260 locuitori? Să fie arhitectura caselor ţărăneşti atât de bine păstrată, mugetul vacilor, mirosul ierbii de-abia cosite şi al merilor înfloriţi? Sau poate simplitatea locuitorilor, căldura cu care aceştia îşi întâmpină mereu vizitatorii?

Aşezarea satului Fântânele nu a permis prea mult dezvoltarea agriculturii. Locuitorii s-au ocupat cu păstoritul şi pomicultura. Ciobanii ajungeau cu transhumanţa până în Rusia şi Caucaz; de pe atunci ştiau ruşii că brânză telemea ca cea de la Fântânele nu găseşti altundeva. Încă de prin secolele XVIII-XIX, gospodarii din Fântânele s-au ocupat şi cu pomicultura; aceştia exportau mere până în Europa Centrală.

Şi astăzi satul este renumit pentru livezile sale…în fond ce poate fi mai plăcut decât o plimbare în livadă şi degustarea unui măr dulce şi zemos, proaspăt cules din pom?

Şi pentru că vorbim despre plimbări, din sat se pot face drumeţii de câteva ore la înspre culmile dimprejur:

Fântânele – Fosta Cabană Fântânele – La Pripoane

De la Fosta Cabană Fântânele se poate continua până în staţiunea montană Păltiniş:

Fosta Cabană Fântânele – Calea Studenţilor – Păltiniş

sau se poate coborî în Sibiel:

Fosta Cabană Fântânele – La Mănăstire - Sibiel

 

Nu plecaţi din Fântânele fără să fi urcat la biserica din deal. Aşezaţi-vă pe o băncuţă şi admiraţi priveliştea, o imagine desprinsă parcă dintr-o vedere.


Chiar dacă satul este mic, locuitorii au păstrat şi continuă să practice obiceiurile şi tradiţiile moştenite din bătrâni. Iată câte elemente care ne conving să afirmăm că, într-adevăr, Fântânele este unul din cele mai frumoase sate din Mărginimea Sibiului. In penultima duminică din octombrie la Fântânele se organizează Târgul de mere, o deosebită ocazie să degustaţi preparate locale, să cumpăraţi fructe proaspete şi să cunoaşteţi localnici.

Știați că…?

În cadrul unui proiect pentru conservarea patrimoniului, Fântânele a fost inclus pe lista celor 15 sate premium ale judeţului Sibiu?

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne