antet ajts
 • Paltinis c Marius Miclea
 • Sibiu c Gabriela Oancea
 • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
 • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Sibiel

pictura-pe-sticla-c-daniel-secarescu-r

Localitate:

Sibiel
    
Mail icon E-mail

Satul face parte din zona pastorală Mărginimea Sibiului recent încununată (2015) cu distincția de „Destinație Europeană de Excelență pentru Turism și Gastronomie”....un sat pitoresc înconjurat de culmi împădurite, o cetate de piatră ascunsă în desişul pădurii, un tunel misterios, o comoară, o poveste…iată doar câteva motive pentru care trebuie să vizitaţi Sibielul:


Ce vedem

De departe cel mai renumit obiectiv turistic al satului este Muzeul de icoane pe sticlă (cu cea mai mare colecție de icoane pe sticlă din Transilvania); mii de turişti din lumea întreagă i-au trecut pragul.

Alte obiective care de-abia aşteaptă să le vizitaţi sunt:

 • Biserica „Sf. Treimeˮ, monument de artă, contruită începând cu anul 1765
 • marja satului (unul dintre puținele cântare vechi care au mai rămas în țară din cauza colectivizării)
 • remiza de pompieri de pe strada Râului (cu obiecte vechi de la sfârșitul secolului al XIX-lea precum pompe manuale, tulumbe trase de cai sau rezervoare)
 • fierăria sau covăcia lui Ion Petra (poate fi vizitată doar în perioada șederii în Sibiel și doar cu o solicitare prealabilă la Centrul de Informare Turistică din Săliște).

Cetatea Salgo

Documentele oficiale amintesc satul Sibiel pentru prima dată în secolul XIV, bătrânii spun însă, că satul a fost întemeiat cu mult timp înainte, pe vremea dacilor. Tot documentele spun că cetatea Salgo – "Splendida” de pe Dealul Zidul ar data din secolul XIV, legendele spun că această cetate este mult mai veche şi că ar ascunde sub zidurile sale comoara regelui dac, Decebal. Pentru că orice legendă are un sâmbure de adevăr, de-a lungul timpului mulţi căutători de comori au dărâmat zidurile de piatră ale cetăţii încercând să patrundă în tunelul ce duce la comoară. Eforturile lor au fost zadarnice…

În munţii Sibielului se mai găsesc şi astăzi urmele unei foste cetăţi medievale. Drumul până la cetate este unul anevoios, dar merită tot efortul. Cetatea de la Sibiel este o provocare atât pentru pasionaţii de drumeţii cât şi pentru iubitorii de legende şi, de ce nu, pentru căutătorii de comori.


Astăzi, majoritatea locuitorilor se ocupă cu turismul rural. Sibielul reprezintă destinaţia ideală pentru turiştii care doresc să se recreeze în mijlocul naturii, pentru cei care doresc să cunoască îndeaproape tradiţiile locale şi bucătăria variată.

Vă recomandăm o drumeţie în livezile tradiţionale din împrejurimile satului Sibiel. Aici veţi afla povestea soiurilor locale de meri și peri vechi de peste 100 de ani, cu bogăție genetică deosebit de valoroasă atât prin vechime cât și prin diversitate. Târgurile de mere din Sibiel și Fântânele sunt o bună oportunitate pentru a întâlni producătorii locali și pentru a degusta din varietatea de soiuri propuse.

Știați că…?

La Sibiel, la cererea turiştilor se poate organiza o nuntă tradiţionalăˮ? Toţi participanţii formează alaiul nunţii. Aceştia, împreună cu mirele şi naşii, iau mireasa de acasă alături de zestrea primită în dar de la părinţi. După cununia religioasă, nuntaşii se adună la Pavilionul satului unde continuă petrecerea şi voia bună. Întregul ceremonial se desfăşoară conform tradiţiei din bătrâni, iar nuntaşii sunt desfătaţi cu bucate alese.

Altitudine: 551m.
Coordonate GPS: 45.76 N, 23.90 E

Poziţionare pe hartă

 • accomodation
 • food
 • club and pub
 • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne