antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Sălişte

saliste-c-artografica-r

Localitate:

Sălişte
    
Mail icon E-mail

România are o capitală culturală la Sibiu, iar Mărginimea...la Săliște. Ar fi nedrept pentru Săliște să nu primească acest titlu, deoarece multe personalități culturale s-au născut sau au activat aici.

Chiar dacă azi este oraș, în trecut Săliște era un vrednic sat de munte. De pe atunci circulă povestea vestitei Ciucuroaie, o femeie din Săliște despre care se spune că avea o forță deosebită. Aceasta ar fi fost văzută ridicând căruțe și ducând pe umeri boii la târg. Poveștile sunt nenumărate, dar sunt mult mai savuroase atunci când sunt povestite de bătrâni în bătătura gospodăriei.

Locuitorii din Săliște s-au ocupat cu păstoritul, şi pentru că umbla vorba că „drumurile oilor sunt drumuri de negoţˮ, în secolul XIX s-a dezvoltat şi comerţul. Meșteșugari și comercianți din Transilvania, Oltenia și Muntenia veneau la târgurile generale de la Săliște, tradiţie păstrată până în zilele noastre. Strănepoții acestor meșteșugari au dus tradiția mai departe, iar astăzi putem vizita ateliere de dogari, pălărieri sau cojocari.   

Oraşul de azi, satul de ieri...un amestec arhitectural de urban și rural de un pitoresc aparte: piaţa centrală cu clădiri urbane, vile moderne viu colorate, străduţe înguste, pietruite şi căsuţe bătrâneşti. Dacă vreți să aflați mai multe despre istoria și personalitățile săliștene vizitați Muzeul Culturii Săliștene și Muzeul Protopopiatului Ortodox. Dacă doriți să cunoașteți oameni, obiceiuri sau tradiții, plimbați-vă pur și simplu pe frumoasele străduțe, iar dacă e duminică sau zi de sărbătoare mergeți la biserică, toată comunitatea e acolo.

Dacă vizitați Săliștea de Crăciun, trebuie neapărat să participați la Întâlnirea Cetelor de Juni. E o manifestare emoționantă a dansului și cântecului tradițional la care participă toți junii din satele mărginene. E o ocazie bună de a admira frumusețea costumului popular, dar mai ales frumusețea juneselor din Mărginime.


Drumeţie prin „Tră Părauă”

Traseu de drumeţie în circuit în perimetrul livezii cunoscută de localnici sub denumirea de „Tră părauă”

Circuitul începe şi se termină la capătul străzii Taberei din Sălişte.

Punctul de plecare, unde este şi primul marcaj – punct  şi cerc roşu pe fond alb  se află situat la 45 grade şi 47 minute longitudine Nordică, 23 grade şi 53 minute latitudine Estică şi o altitudine de 559 metri. După circa 100 metri de la capătul străzii Taberei se intră în livada „Tră Părauă”. Urmărind marcajul punct şi cerc roşu pe fond alb făcut pe copacii care flanchează poteca de acces, în circa 30 de minute de mers lejer se ajunge la izvorul cu apă potabilă, numit „Budalău”. Până la izvor, punct care poate fi considerat limita primei bucle a unui traseu de contur mai amplu, deplasarea este lejeră, fiind accesibilă chiar şi drumeţilor neantrenaţi sau copiilor de vârste mai mici (durata aproximativă: 50 minute). Acest traseu poate fi parcurs şi pe bicicletă.

Din acest punct dispuneţi de mai multe posibilităţi: vă puteţi întoarce pe poteca iniţială pe care aţi venit până la izvor; puteţi continua periplul până la intersecţia cu un drum de ţară care duce până la limita străzii Taberei (punctul de sosire). Cei mai antrenaţi pot continua periplul până sus în „Dealul Tarniţei” (620 metri), un punct de belvedere pentru Sălişte şi o parte din localităţile limitrofe şi în continuare spre platoul „Observator” (altitudine 720 metri) de unde se relevă privirii întreaga vale a Secaşelor. De la Observator se coboară pe o potecă iar apoi pe un drum de ţară lateral (circa 4,5 km) până în Sălişte, la punctul terminal din str. Taberei (durata aproximativă: 3 ore).

Informații utile

Dacă sunteţi în căutare de distracţie şi mişcare, vizitaţi Complexul Agroturistic Sălişte care vă pune la dispoziţie un camping, piscină şi teren de sport.


La Centrul de Informare Turistică - Sălişte puteţi găsi informaţii în detaliu pentru vizitarea Mărginimii Sibiului şi despre traseele turistice marcate cu puncte de plecare din oraşul Sălişte şi împrejurimi.

Cazare în Sălişte

Știați că…?

În anul 1906, o tânără din Sălişte a căştigat premiul Miss România nu doar pentru frumuseţea ei ci şi a costumului popular realizat la Sălişte? Aceasta a făcut cadou un costum asemănător Reginei Maria a României.

În anul 1884 un vestit cojocar din Sălişte a confecţionat pentru Regina Elisabeta a României un pieptar şi un cojoc dăruindu-i-le acesteia cadou.

Altitudine: 537m.
Coordonate GPS: 45.79 N, 23.88 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne