antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Cu bicicleta pe Valea Hârtibaciului

Altele
hosman-2
    
Mail icon E-mail

La începutul lunii mai întreaga natură e în floare, iar valea străbătută de râul Hârtibaci se transformă într-un peisaj desprins parcă din tablourile marilor peisagişti englezi ai secolului XIX.

Imaginaţi-vă o zi însorita de mai, aer curat, o linişte adâncă spulberată uneori de adierea vântului sau cântul vesel al vreunui cuc, mirosul dulceag al pomilor înfloriţi şi mult verde crud...pe dealuri, în păduri, pe pajişti! Într-o astfel de zi, o drumeţie cu bicicleta e binevenită.

Nu vă îmbrăcaţi prea gros, luaţi-vă totuşi o pelerină (primăvara e mereu imprevizibilă), câteva gustări în rucsac, o hartă a traseului şi porniţi în explorarea ţinutului, încă sălbatic.

Vă propunem un traseu pe ruta Sibiu-Hosman-Nocrich-Alţâna-Bârghiş-Agnita-Chirpăr-Săsăuş-Marpod-Sibiu. Fireşte, posibilităţile de a alege un traseu sunt nenumărate în zonă, noi am ales însă această opţiune fiindcă din aceste locuri, se întrezăreşte atât de bine conturul Făgăraşilor.

În luna mai pajiştile şi fâneţele de pe valea Hârtibaciului sunt invadate de flori multicolore ce timid îşi fac apariţia după o iarnă ce nu părea a se termina; fluturi şi insecte zboară sprinteni nesătui de soare şi polen. În mai înfloresc orhideele, ciuboţica cucului, stanjenelul şi salvia de câmp, iar păsările, ascunse prin păduri dese de fag, stejar sau carpen, nu se mai opresc din cânt. Cu puţin noroc veţi vedea plutind uşor deasupra pajiştilor acvila ţipătoare, pasăre răpitoare tot mai rar întâlnită.

Atmosfera este foarte clară în această perioada, astfel că amatorii de fotografii se vor bucura de un peisaj încântător: satele pastelate, verdele crud al pădurilor înverzite, albul luminos al Făgăraşilor înzăpeziţi şi albastrul viu al cerului! Ce imagine, ce tablou!

Nu doar natura vă va impresiona, ci şi peisajul rural, satele trezite din amorţeala hibernală. La Hosman opriţi-vă la Moara Veche şi degustaţi din bunătăţile de la brutăria Luizei, apoi la biserica fortificată. La Alţâna vizitaţi biserica fortificată, Casa Gerendi şi colecţia de articole tradiţionale din zonă. Merită o pauză de vizitare şi biserica de la Agnita. La Săsăuş opriţi-vă la biserica ortodoxă; e atâta linişte şi calm aici.

Vă dorim plimbare plăcută şi aşteptăm fotografii!

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne