antet ajts
  • Cisnadioara c Daniel Secarescu
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • stana Paltinis c Daniel Secarescu
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei
  • toamna la Apos c Villa Abbatis

Biserica fortificată de la Hosman

Biserică fortificată
biserica-hosman-c-mihai-dragomir-r

Localitate:

Hosman

websiteE-mail

websiteWebsite

Tel. mobil:

+4 0742 153 005
    
Mail icon E-mail

De cum te apropii de Hosman vei vedea turnul bisericii fortificate străjuit din depărtare de culmile munţilor Făgăraş.

Dubla incintă a înconjurat la începutul secolului al XVI-lea o bazilică romanică, ale cărei elemente stilistice foarte elocvente situează monumentul în al optulea deceniu al secolului XIII, - dispoziţia planimetrică fiind aceeaşi întâlnită la bazilicile din zona Sibiului în acel secol. Atacurile inamicilor au impus fortificarea acesteia două secole mai târziu când i-au fost adăugate două rânduri de ziduri de apărare, turnuri şi bastioane. Chiar şi aşa, localitatea a căzut pradă armatei lui Vlad Ţepeş care, în 1456, a incendiat Hosmanul. Dovadă stau chiar proiectilele de tun din piatră încastrate în zidul incintei.

Incinta din jurul bisericii a fost construită în secolul XV, când se construieşte o curtină dublă, cu două turnuri pe zidul exterior şi patru turnuri pe zidul interior. Turnul de poartă uneşte cele două incinte şi păstrează încă hersa din lemn, deasupra căreia se poate citi anul 1502.

În 1903, când s-a înlăturat molozul înalt de 1 m ce rămăsese de la dărâmarea colateralelor, s-a descoperit vechiul paviment din cărămizi hexagonale ale colateralelor adesea întâlnit la vechile bazilici romanice transilvănene.

Biserica se deosebeşte prin tema iconografică a întregului decor. Încă de la intrare ne va atrage atenţia partea exterioară a portalului pe care sunt reprezentate animale fabuloase şi personaje fantastice ce îşi au corespondentul în portalul Domului Sf. Ştefan din Viena. Asemănarea aceasta nu este una pur întâmplătoare; se spune că, la construcţia bisericii au participat calfe venite de la Viena.

Scenele pictate în interiorul bisericii ne invită la o adevărată călătorie în lumea fantasticului, dar ne dau şi o lecţie asupra vieţii: personaje zoomorfe, personaje biblice sau fantastice, fiinţe supranaturale şi scene dramatice ne atrag atenţia asupra veşnicei lupte dintre bine şi rău, dintre materie şi spirit, dintre divin şi diabolic.

Mod de plată:

donaţie

Facilităţi:

checkbox Informații turistice

checkbox Parcare autocar

checkbox Parcare autovehicul

checkbox Toaletă

Tarife:

Ghidaj: română, germană

Program:

cu programare prealabilă

Limbi vorbite:

română, germană

Informații utile

În apropierea bisericii se află brutăria, fierăria şi magazinul de la Moara Veche. Pentru detalii vizitaţi www.moara-veche.ro .

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne