antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Vămile Făgăraşilor

Automobil 
palatul-bruk-avrig
    
Mail icon E-mail

Vămile Făgăraşilor în Ţara Oltului

Traseu

Sibiu - Turnu Roşu - Racovița - Sebeşu de Jos - Sebeşu de Sus - Avrig - Porumbacu de Jos - Porumbacu de Sus - Cârţişoara - Bâlea Lac - Arpaşu de Sus - Arpaşu de Jos - Cârţa

Ţara Oltului este teritoriul istoric de legătură între imperii şi regiuni româneşti, încadrat de râul Olt şi Munţii Făgăraş, care modelează vizual teritoriul şi oferă condiţii pentru practicarea unei game variate de activităţi sportive: pescuit, echitaţie, drumeţie, MTB, escaladă, parapantă. Din fiecare localitate se desprind trasee turistice marcate spre culmile Făgăraşului.

Lăsaţi-vă tentaţi de cucerirea înălţimilor Carpaţilor României. Traseul de creastă este o provocare sportivă, dar şi o încântare a simţurilor. Veţi fi suprinşi de întâlniri inopinate cu marmote, capre negre sau cerbi. Vă puteţi opri la cabanele tradiţionale (Suru, Bărcaciu, Paltinu, Bâlea, Podragu) pentru a savura un ceai de plante şi împărtăşi impresii de drum. Dacă doriţi să vă testaţi abilitatea, puteţi participa la concursuri sportive consacrate.

Iubitorii de adrenalină la volan nu trebuie să rateze Transfăgărăşanul - „un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am văzut vreodată”, aşa cum l-au numit realizatorii Top Gear.

Coborâţi în piemontul munţilor Făgăraş pentru a descoperi atelierele iscusiţilor meşteri sticlari şi ţesători. Reşedinţa de vară a Baronului Brukenthal de la Avrig, cu parcul amenajat în stil baroc, şi abaţia cisterciană de la Cârţa sunt bijuterii de patrimoniu unice în România. De-a lungul timpului, multe meşteşuguri s-au dezvoltat în această zonă, însă cele mai cunoscute au rămas ţesutul, boştinăritul, fabricarea sticlei şi pictura pe sticlă.

Turnu Roşu: loc de pornire pentru parcurgerea traseului de creastă al Munţilor Făgăraş. Rezervaţie naturală de calcare eocene formate cu milioane de ani în urmă.


Avrig: fosta Reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal (secolul XVIII) cu grădina amenajată în stil baroc şi oranjerie. Vizitaţi atelierul de ţesut, muzeul etnografic, biserica ortodoxă (secolul XVIII) şi biserica fortificată (secolul XV).


Cârţişoara: Localitatea este cunoscută datorită fascinantei poveşti a lui Badea Cârţan care, în secolul XIX, a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian. Aici se află două biserici ortodoxe pictate de familia de pictori Grecu.
Situată pe Transfăgărăşan, la o altitudine de 1234 m, cascada Bâlea este cea mai spectaculoasă cădere de apă din Carpaţii româneşti.


Bâlea Lac:
lac glaciar situat la 2034 m altitudine. Alături de Golul Alpin Bâlea acesta formează o rezervaţie naturală-sit de excepţie prin diversitatea florei şi a faunei. De aici pornesc trasee montane înspre cele mai înalte vârfuri din Carpaţii României, Vf. Negoiu-2535 m şi Vf. Moldoveanu-2544 m. 

Arpaşu de Sus: biserică ortodoxă pictată de fraţii Grecu, cunoscută pentru „uşile împărăteşti” din centrul iconostastului.


Arpaşu de Jos:
biserică ortodoxă pictată de fraţii Grecu cu o interesantă reprezentare a „Cinei cea de taină”. 


Cârţa:
fosta abaţie cisterciană construită în secolul XIII cu o arhitectura impunătoare: capiteluri, chei de boltă, ferestre şi console, şi portal de vest din secolul XV. Biserica deserveşte astăzi comunitatea evanghelică din localitate.

 


View Vamile Fagarasilor in a larger map

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne