antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Drumul brânzei

Automobil 
brumul-branzei-7
    
Mail icon E-mail

Drumul brânzei în Mărginimea Sibiului

Traseu:

Boiţa - Tălmăcel - Tălmaciu - Sadu - Râu Sadului - Păltiniş - Răşinari - Gura Râului - Poplaca - Sibiu - Orlat - Fântânele - Sibiel -Vale - Sălişte - Galeş - Tilişca - Rod - Poiana Sibiului - Jina - Transalpina

Brânzeturile se înscriu prin excelenţă în tradiţia culinară şi culturală a acestei zone, a căror diversitate este dată de altitudinea păşunilor şi de tehnicile specifice de producţie. În Mărginimea Sibiului, cu păşunile sale alpine, se continuă tradiţia ancestrală a producerii brânzei telemea, a laptelui gros, a brânzei de burduf de munte, a brânzei frământate sau a urdei.

Dacă în sec. XVIII şi XIX oierii plecau în transhumanţă până în Crimeea, astăzi o parte s-au stabilit cu precădere în Banat şi în Dobrogea, iar alţii practică păstoritul local la stânele din munţii Cibinului, în Țara Secașelor și pe Valea Hârtibaciului.

Păstoritul a rămas o ocupație tradițională, iar daca veți veni în Mărginime, nu e pășune unde să nu vedeți vreo turmă de oi și să nu vă întâmpine lătratul câinilor ce o păzesc. Din fiecare sat se desprind cărări de munte care leagă vatra satului de colibele de vară şi de stâne. Pe jos sau cu bicicleta, veţi avea ocazia să descoperiţi oameni pricepuţi în producerea brânzeturilor după reţete moştenite din bătrâni. Tot de aici puteți porni pe trasee marcate din Munții Cindrel și puteți ajunge pe cea mai înaltă şosea din România, Transalpina.

Zona abundă în pensiuni rurale cu oferte diversificate.

Descoperiţi civilzația pastorală din Mărginimea Sibiului, cu sate tradiţionale de munte şi un ritm de viaţă domol.


Boița: comuna Boiţa se distinge prin peisajul încântător ce o înconjoară. Localitatea este renumită pentru Monumentele Eroilor Români din Primul Război mondial și din cel de-al Doilea Război Mondial amplasate aici. 

Tălmăcel: satul este renumit pentru obiceiul „Udatul Ionilor”, o sărbătoare din străbuni celebrată în data de 7 ianuarie. 


Orașul Tălmaciu: punct strategic de trecere pentru romani, otomani și pentru regii Ungariei datorită amplasării orașului în apropierea defileului Oltului. 


Oraşul Cisnădie e vegheat de turnul bisericii fortificate pe care a fost instalat primul paratrăznet din Transilvania (secolul XVIII). În apropierea bisericii se află Muzeul Industriei Textile.


Cisnădioara: cetate ţărănească din secolul XIII. La ieşirea din sat, înspre Valea Argintului, se află „Piatra Broaştei”, monument geologic din perioada cretacicului.


Sadu:  vizitaţi Muzeul Energetic Sadu I pentru a afla istoria acestei comune- pionier în domeniul hidroenergetic.


Comuna Râu Sadului e formată din patru cătune cu case tradiţionale, livezi, colibe şi stâne ce se pierd între culmile montane. 

(9) Descoperiti Riu Sadului | Facebook


Răşinari: satul natal al filozofului Emil Cioran şi al poetului Octavian Goga. Vizitaţi biserica ortodoxă din secolul XVIII şi muzeul etnografic. Alegeți unul dintre traseele de drumeție din împrejurimi.

Poplaca: sat tradiţional românesc cunoscut pentru căluşarii săi.


Gura Râului: păstrează încă tradiţia „poruncilor”-duminica, după slujba religioasă, localnicii se adună în faţa bisericii, unde primarul face cunoscute noutăţile. Comunitatea sărbătorește portul popular de Sf. Maria, 15 august. La ieşirea din sat, înspre barajul de acumulare, se află o zonă de picnic. În primul weekend din luna iulie aici are loc festivalul de folclor și gastronomice locală, Festivalul Bujorul de munte.


Sibiu: Muzeul ASTRA din Sibiu este cel mai complex muzeu în aer liber din România, o destinaţie de trei stele în Ghidul Verde Michelin, locul ideal pentru a descoperi viaţa rurală tradiţională. Cei 10 km de alei vă vor purta printre gospodării ţărăneşti, ateliere, biserici de lemn, troiţe, mori de apă şi de vânt. Muzeul oferă posiblităţi de agrement, plimbări cu barca, cu căruţa sau sania; spaţii de cazare, cărciumi ca odinioară, spaţii de joacă şi un centru de informare turistică.


Orlat: satul modelat de uriaşi, îndrăgit de Liviu Rebreanu şi locul unde a funcţionat prima fabrică-moară de hârtie din ţară şi din sud-estul Europei.


Sibiel: sat de munte cu tradiţie îndelungată în agroturism. Vizitaţi colecţia Muzeului de icoane pe sticlă și faceți drumeții în livezile cu soiuri vechi.


Fântânele: sat pitoresc de munte cu case vechi şi livezi întinse.


Sălişte: se remarcă prin arhitectura ce îmbină stilul urban cu cel rural, prin tradiţii şi prin meşteşugari activi: tăbăcar, dogar, pălărier, ţesătoare sau pictor de icoane pe sticlă.

 

Tilişca: Pe dealul Căţunaş dăinuie ruinele unei cetăţi dacice și în amonte se găsesc ruinele cetății medievale. În sat se poate vizita colecția etnografică cu specific pastoral. 


Rod: amplasat la o altitudine de 815 m, din sat se pot organiza drumeţii în zonele înconjurătoare din Munţii Cindrel. Indiferent de traseul ales, în plimbarea voastră veţi întâlni fâneţe, colibe, livezi şi turme de oi răspândite pe culmi.


Poiana Sibiului: sat de oieri cu case impozante, total atipic satelor româneşti de munte.


Jina
: satul situat la cea mai mare altitudine din Mărginimea Sibiului (900 m). Vizitaţi colecția doamnei Morariu- o gazdă primitoare și pasionată, o colecție mărturie a civilizaţiei pastorale.

Mărginimea Sibiului este Destinaţie Europeană de Excelenţă pentru Turism şi Gastronomie 2015! 

 

Cumpără brânză din Mărginimea Sibiului

Direct de la producători
Din târguri şi pieţe locale
Piaţa volantă Tansilvania din Sibiu, în fiecare sâmbătă
Piaţa Cibin din Sibiu, str. Turnului, zilnic

În fiecare din satele Mărginimii veţi găsi producători de brânzeturi. O parte au vitrine și firme la poartă și de mulți alții veți afla intrând în vorbă cu localnici. View Drumul branzei in a larger map

Informații utile

Articole despre Mărginime

Teia Brînză, articol în Capital Cultural, Sibiel: cărări știute și neștiute

Roxana FARCA, articol pe blogul Lumea Mare

 

 

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne