antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Cisnădioara

Localitate:

Cisnădioara
    
Mail icon E-mail

Fie că vii dinspre Sibiu, fie că vii dinspre Cisnădie, de cum intri în Cisnădioara vei observa pe culmea stâncoasă a dealului Sf. Mihail o cetate fortificată, monument reprezentativ al stilului romanic din Transilvania.

Se spune că întemeietorii Cisnădioarei ar fi fost colonişti de origine franceză, veniţi în această zonă prin ordinul cistercian. Aceştia au preluat bazilica de la Cisnădioara pe care au transformat-o într-o fortăreaţă romanică, dar cu influenţe gotice. Platoul pe care este construită bazilica a fost înconjurat de un zid din piatră. De aici, se deschide o panoramă foarte frumoasă asupra întregii zone.

În curtea cetăţii se mai pot vedea şi astăzi ghiulele imense din piatră pe care, tradiția spune că tinerii ce doreau să se căsătorească erau obligaţi să le urce în curtea bisericii (singuri sau ajutaţi de prieteni) pentru ca apoi, în caz de asediu, să le arunce peste ziduri împotriva duşmanului. Astfel, tânărul aspirant la însurătoare dovedea întregii comunități și familiei viitoarei soții că este vrednic de a-și întemeia un cămin. 

Cetatea şi-a pierdut rolul său de odinioară, însă an de an îşi îmbracă hainele de „vedetăˮ devenind fie scenă pentru spectacole de teatru, fie personaj principal în filme istorice sau documentare.

Tot în Cisnădioara, în centrul satului, mai puteţi vizita biserica evanghelică, construită în secolul XVIII, în stil baroc. Cisnădioara este îndrăgită nu doar pentru cetatea şi biserica evanghelică ci pentru liniştea şi frumuseţea peisajului înconjurător. Luaţi-vă timp când veniţi aici; parcaţi maşina în centrul satului şi faceţi o plimbare până pe Valea Argintului (la un km de sat). De cum intraţi pe vale, pe partea stângă veţi observa un monument al naturii deosebit: Piatra Broaştei, după cum îi spun localnicii, monument geologic din perioada cretacicului. Urmaţi indicatoarele pentru trasee de bicicletă sau o relaxantă drumeţie montană.

Știați că…?

La Cisnădioara se mai practică meşteşugul cahlelor? Domnul Henneing Mihail se ocupă şi astăzi cu prelucrarea ceramicii.

Altitudine: 538m.
Coordonate GPS: 45.70 N, 24.12 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne