antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Hosman

Localitate:

Hosman
    
Mail icon E-mail

În drumul spre Agnita, la 25 km de oraşul Sibiu pe valea râului Hârtibaciu se află satul Hosman, sat tipic săsesc ce adăposteşte adevărate comori ale unei Europe de odinioară: case vechi tradiţionale săseşti, o biserică fortificată bine conservată şi o atracţie cu totul deosebită... o veche moară cu brutărie şi fierărie.

Farmecul Hosmanului este completat de un peisaj încântător cu coline domoale, pajişti multicolore, păduri dese...toate acestea, străjuite de departe de culmile stâncoase ale Făgăraşilor. De cum veţi ajunge la Hosman, ne veţi da dreptate...într-adevăr priveliştea asupra satului este una desăvârşită!

Brutăria tradiţională Moara Veche

Transilvania este locul pâinilor „cât roata carului”. Brutarii coc pâini rotunde şi mari, adesea de 1 kilogram, cu cartofi, cu seminţe de in, dovleac sau floarea soarelui. Pentru a descoperi tainele brutăriilor tradiţionale, vizitaţi Moara Veche din Hosman ce foloseşte cuptor pe lemne pentru a coace produse delicioase.

Hosman este un sat săsesc tipic ce păstrează, ca şi satele vecine, unul din ultimele peisaje medievale autentice ale Europei: pajişti înflorite, păduri şi fâneţe întinse pe dealurile domoale, şi biserica fortificată. Denumirea veche a localității, Holz-Wang [pădure-livadă], sugerează peisajul colinar de o frumuseţe aparte, vegheat de crestele Munţilor Făgăraş. În acest tablou discret, Moara Veche este o pată de culoare, un centru cu rol educativ din viaţa unui sat transilvan. Complexul cuprinde, alături de brutărie, o moară, o fierărie, o „şură culturală” şi un magazin cu produse de panificaţie.

Știați că…?

Localitatea a fost menţionată pentru prima dată sub numele de „Holzmengen”, numele în germana veche făcând referire la dealurile împădurite dimprejur.

Altitudine: 408m.
Coordonate GPS: 45.83 N, 24.42 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne