antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Cisnădie

Oraș istoric

Localitate:

Cisnădie
    
Mail icon E-mail

Cisnădia este un orăşel săsesc, la poalele munţilor Cindrel, întemeiat cu opt secole în urmă, dar care îşi păstrează atât de bine aspectul pitoresc. În Evul Mediu, Cisnădia, cunoscută pe atunci sub numele german Heltau, era faimoasă datorită atelierelor de fabricat seceri şi coase, dar mai ales pentru cele de prelucrare a postavului. Acest lucru a stârnit invidia chiar şi a celor mai pricepuţi meşteşugari din Sibiu care căutau mereu metode de asuprire a cisnădienilor.

În secolele XVIII-XX aceste ateliere s-au transformat în manufacturi și fabrici, în perioada comunistă Cisnădia fiind cunoscută ca un adevărat centru al industriei textile. Covoarele din lână fabricate aici erau vândute în lumea întreagă. Astăzi, orăşelul este mai degrabă unul turistic ce atrage prin peisajul încântător şi prin coloritul vesel al clădirilor.

Când ajungi în Cisnădie, atenția îți va fi atrasă de turnul bisericii evanghelice fortificate din centrul orașului. Turnul Clopotniță, după cum îl numesc cisnădienii, a fost o adevărată inovație e Evului Mediu: primul turn cu ceas din Transilvania și primul turn la est de Viena pe care a fost instalat un paratrăznet. 

Biserica, amplu edificiu construit în stil gotic târziu, ridicată pe temelia unei foste bazilici romanice în secolul XIV, păstrează și astăzi elemente de fortificație și decor valoroase. Desigur, în atâtea secole de istorie, biserica a adunat multe povești și legende interesante pe care ghizii bisericii se bucură oricând să vi le dezvăluie. 

Pentru a descoperi bogata tradiție a Cisnădiei în industria textilă vizitați expoziția muzeală „Istoricul industriei textile”. Aici sunt expuse steaguri ale breslei postăvarilor, utilaje manuale de prelucrare a lânii, ustensile de lucru, un război de țesut, documente și modele diferite de covoare.

Cisnădia este locul perfect pentru a porni în diverse trasee de bicicletă în zona montană înconjurătoare.

Informații utile

Oraşul Cisnădie se află la aproximativ 2 km distanţă de satul turistic Cisnădioara, iar iubitorii de pedalat în aer liber pot parcurge această distanţă în ritm domol, urmând pista de biciclete Cisnădie - Cisnădioara, inaugurată oficial pe 16.09.2016.


Cu ajutorul aplicaţiei mobile Cisnadie City App puteţi afla informaţii utile despre evenimentele culturale, obiectivele de interes, structurile de cazare şi restaurantele din Cisnădie şi Cisnădioara. Aplicaţia este disponibila pentru sistemele de operare Android si iOS.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne