antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

ETGG2030-Turismul European devine Verde 2030

Altele
    
Mail icon E-mail

ETGG2030 

Sibiu Goes Green

70 de IMM-uri din turism (11 din România) au fost sprijinite să devină mai verzi cu ajutorul proiectului Turismul European Devine Verde 2030/European Tourism Going Green 2030 (ETGG2030)

Website etgg2030.com

Noile tendințe de călătorie confirmă faptul că serviciile din turism devin mai căutate, apreciate și mai competitive prin asumarea unui management durabil, reducerea costurilor operaționale prin revizuirea lanțurilor de aprovizionare și a consumului de resurse, implicarea în comunități prin oferte de calitate ancorate în identitatea locului și respectuoase cu resursele locale.

Asociația Județeană de Turism Sibiu și-a luat angajamentul de a contribui la devenirea sustenabilă a Destinației Turistice Județul Sibiu până în anul 2030 și acționează prin 3 direcții strategice:

1. Managementul și marketingul destinațiilor ecoturistice 
2. Mobilitatea durabilă în interiorul destinației 
3. Susținerea tranziției ecologice a IMM-urilor

Programul „Sibiu goes green” spijină afacerile din turism în tranziția ecologică și dezvoltarea unui ecosistem turistic durabil.

Pe termen mediu și lung, destinația turistică județul Sibiu mizează pe afaceri verzi, competitive din punct de vedere economic și ecologic, reziliente în fața crizelor, cu un impact socio-cultural pozitiv în comunitățile gazdă.

IMM-uri din destinația turistică Sibiu angajate pe drumul sustenabilității

Ca urmare a apelului, au fost primite 167 de candidaturi și au fost selectate 70 de IMM-uri din domeniul turismului din România, Bulgaria, Germania, Italia, Croația și Austria.

11 unități de cazare din România beneficiază de comunitatea de afaceri, consultanță personalizată, schimb internațional de experiență și certificări gratuite în cadrul programului pilot de mentorat și învățare colectivă pentru obținerea unei certificări în turism sustenabil.

Programul ETGG2030 susține tranziția și certificarea ecologică pentru două unități de cazare din municipiul Sibiu, două din Mărginimea Sibiului și șapte pensiuni din destinația ecoturistică Colinele Transilvaniei:

Jules Home (Sibiu), Hotel Republique (Sibiu), Pensiunea Casa cu povești (Râu Sadului), Casa Rudi și Ella (Săliște), Villa Abbatis Equestrian Center (Apoș), Alma-Via Guesthouse (Alma Vii), Experience Transylvania (Alma Vii), Casa Noah (Richiș), CopsaMare Guesthouses (Copșa Mare), Pensiunea Oppidum (Biertan) și Bassen Pension (Bazna).

Drumul spre certificare a fost facilitat de mentori cu expertiză în turism sustenabil care au oferit consultanță la fața locului, cu ocazia atelierelor de lucru și a vizitelor de teren, dar și prin comunicare online și telefonică.

 

4 piloni de lucru pentru afaceri verzi

1) Demonstrarea unui management durabil eficient,
2) Maximizarea beneficiilor sociale și economice pentru comunitatea locală și minimizarea impactului negativ,
3) Maximizarea beneficiilor pentru patrimoniul cultural și minimizarea impactului negativ,
4) Maximizarea beneficiilor pentru mediu și minimizarea impactului negativ

  

Atelier de lucru #2, Alma Vii


Recunoașterea sustenabilității afacerilor din turism prin certificare externă

În România sunt active trei sisteme de certificare:

1.Eco-Romania, Sistemul de certificare - Descoperă Eco-România (eco-romania.ro)

2. Green Key, Green Key 

Organizația parteneră din România: Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, www.ccdg.ro

3. Eticheta ecologică europeană

Eticheta ecologică europeană | Ministerul Mediului (mmediu.ro), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Parteneri

Universitatea pentru dezvoltare durabilă Eberswalde (GE), Ecotrans (GE), Asociația Hotelierilor din Austria, Camera de Comerț a Croației, Camerele de Comerț, Industrie, Artizanat și Agricultură din Pordenone-Udine și Basilicata (IT), PLANECON S&P (BG). 

Contribuția la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă

Sistemul de formare și de cunoștințe în management sustenabil contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD): procesul de tranziție spre consum și producție responsabile (ODD 12), impact minim asupra mediului (ODD 13 - acțiune climatică, ODD 14 - viața acvatică și ODD 15 - viața terestră) și crearea de oportunități pentru locuri de muncă (ODD 8 - muncă decentă și creștere economică).


Informații utile

Ambasadori ai turismului sustenabil din județul Sibiu în lumina reflectoarelor, la Viena

3-4 mai, Green Tourism Conference Vienna 2023 - ÖHV (oehv.at)

Conferința europeană de la Viena privind Turismul Verde a fost scena pentru schimburi de experiențe și modele de afaceri inovatoare, strategii de marketing și concepte orientate spre viitor implementate de destinații și afaceri turistice angajate pentru dezvoltarea unui turism verde, de calitate.

Turismul de calitate, la scară umană, care oferă experiențe autentice de descoperire și de agrement pentru sejururi lungi în sudul Transilvaniei a fost apreciat drept unul dintre modelele valoroase la nivel european.

Modelele de afaceri prezentate au captat atenția la Viena datorită nivelului ridicat de cooperare și de implicare în comunitate.

Simina Manea, de la Asociația Județeană de Turism Sibiu, a subliniat misiunea de pionierat a celor 11 manageri pentru dezvoltarea unui turism bazat pe utilizarea creativă și responsabilă a resurselor culturale și naturale din localitățile gazdă și pe implicarea localnicilor în oferta de experiențe.

Participarea în acest proiect a întărit relațiile de colaborare la nivel european și motivația antreprenorilor sibieni de a continua pe calea spre un turism verde, așa cum declară managerii unităților de cazare parte din program.

„Chiar dacă pășim pe drumuri nebătătorite, intenționăm să ne implicăm și să ne desfășurăm activitățile din cadrul unităților noastre de cazare cu și mai mare atenție, atât în ceea ce privește impactul asupra mediului prin reducerea consumului de apă, energie și deșeuri, dar și prin promovarea și conservarea patrimoniului cultural și natural local. Totodată, atenția noastră se îndreaptă și spre producătorii locali, de alimente sau meșteșuguri, cu intenția de a întări și extinde relațiile de colaborare.” (Ramona Matia și Adriana Cioran-Sibiu, Daniel Minea-Râu Sadului).

„Am venit de la conferință cu confirmarea că există un mare interes în ceea ce privește tranziția spre un turism ecologic și că județul Sibiu este un vârf de lance în materie de sustenabilitate în România”. (Paul Hemmerth, Richiș)

„Tranziția spre un turism ecologic începe cu noi, unitățile de cazare, oferindu-le oaspeților, și nu numai, ci și partenerilor implicați, contextul potrivit pentru a descoperi un altfel de turism, un turism de calitate, autentic și local. ” (Anișoara Urian, Biertan)

„Turismul sustenabil se face la nivel local, de către unitățile de cazare mici, de afacerile mici. În momentul în care văd un autocar în Apoș înseamnă că ceva nu facem bine.” (Bianca Barbu, Apoș).

Tema mobilității ecologice și reducerea emisiilor de carbon a fost dezbătută în cadrul conferinței și a inspirat măsuri concrete: „Vom oferi reduceri oaspeților care aleg să ajungă la noi cu trenul sau cu bicicleta. De altfel, am implementat deja un pachet special pentru drumeții de pe Via Transilvanica”. (Giovanna Benazzo-Copșa Mare, Cornel Posea-Bazna).

 

Știați că…?

Biblioteca cu resurse utile


1/ Raportul “European Tourism Going Green (ETGG) SME 2030 Report”(anul 2022)

O prezentare generală a politicilor și practicilor la nivel european privind situația și dezvoltarea turismului durabil la diferite niveluri, cu un accent deosebit pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Secțiunea despre starea de fapt din România a fost dezvoltată de AJTS în colaborare cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

European SME Going Green 2030 Report | ETGG2030

2/ Curs despre Călătorii Durabile și Certificarea IMM-urilor din turism

Organizat în 5 etape, cursul răspunde întrebărilor legate de definirea turismului sustenabil, beneficiile obținerii unei certificări de durabilitate pentru afacerile din turism, procedura pentru obținerea certificării și alegerea standardului optim pentru profilul companiei.

Întregul parcurs este condimentat cu exemple de bune practici și resurse suplimentare pentru aprofundarea temelor.

3/ Bune practici 

4/ Certification Quickfinder 

prezintă sistemele de certificare active pe regiuni și tipuri de afaceri. 

5/ RU Ready for Certification? 

Este un instrument digital care facilitează munca pe drumul sustenabilității a unui expert cu un IMM beneficiar, de la autoevaluare, planificare și monitorizarea progresului. Platforma are la bază criteriile GSTC de referință pentru standardele de calitate în turism.

Tourism 2030 RU ready for Certification? (travelife.info)

Conținutul acestui articol prezintă doar punctul de vedere al autorului și este responsabilitatea exclusivă a acestuia; nu poate fi considerat că reflectă punctele de vedere ale Comisiei Europene și/sau ale Consiliului European pentru Inovare și ale Agenției Executive pentru IMM-uri (EISMEA) sau ale oricărui alt organism al Uniunii Europene. Comisia Europeană și Agenția nu își asumă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne