antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Nagydisznód

Történelmi város

Helyiség

Cisnădie
    
Mail icon E-mail

A Szebeni Havasok lábánál, Nagyszebentől 15 km-re fekszik Nagydisznód. Románul Cisnădie, Németül Heltau néven ismert (jelentése disznó-legelő). A középkorban a sarló-gyártás tette híressé , majd a XV. századtól a Takácsok céhe posztó-gyártással és szövéssel foglalkozott. 1888-ban a takácsok utóda, a Gyapjúszövő Társaság megalapította az első textil-ipari szakiskolát. Itt működött a század elejéig Európa egyik legismertebb szőnyeggyára. Napjainkban a Takácsok céhének emblémájából származó városcímer és a Textilipari Múzeum őrzi a virágzó oór emlékét.

Nagydisznód mai arculata színes homlokzatú házaival és felújított Erődtemplomával turistákat csalogat . A látogató tekintetét a templom magas „harangtornya” kápráztatja el leghamarabb.  Ez volt Dél-Kelet Európa első órával és  víllámháritóval ellátott tornya. A késői gótikus stílusban épült templom megőrizte történelmi hangulatát és patináját, így egy séta a templom udvarán és a toronylátogatás igazi időutazás.

Innen származik Heltai Gáspár, protestáns prédikátor, író, nyomdász és Bibliafordító, aki talán 1510-ben itt látott napvilágot egy erdélyi szász polgárcsaládban.Az újabb irodalomtörténeti kutatás szerint Heltai Gáspár Szebenben született,de az édesapja disznódi származású volt.

A város központjából több turisztikai jel irányítja a turistákat a Szebeni havasokban gyalog- vagy biciklitúrákra.

 

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Szállás
Helyiség
Típus
Osztályozás
Keresés
Éttermek
Helyiség
Típus
Keresés
Kocsmák és klubok
Helyiség
Típus
Keresés
Kiemelt események
Helyiség
Típus
Időtartam:
-
Keresés
Kövess minket