antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Răşinari

peisaje rasinari-c-daniel-secarescu-r

Localitate:

Răşinari
    
Mail icon E-mail

Dacă întrebaţi orice locuitor al Răşinariului de când datează satul, cu siguranţă vă va răspunde că „de când lumea şi pământul… ˮ. Într-adevăr, documentele atestă Răşinariul ca fiind una dintre cele mai vechi localităţi din Mărginimea Sibiului, menţionat încă de la 1204.

Una din îndeletnicirile principale ale locuitorilor din Răşinari a fost şi rămâne creşterea animalelor. Cu secole în urmă, ciobanii din Răşinari ajungeau cu turmele în transhumanţă până în Munţii Caucaz sau Serbia.

Pe culmile muntoase dimprejurul satului sunt răspândite şi astăzi stâne, fâneţe şi păşuni. Răşinărenii au fost şi au rămas buni meşteşugari. Aceştia se ocupau cu prelucrarea lemnului, cojocărit, prelucrarea lânii şi a textilelor. Astăzi, tradiţia meşteşugurilor este dusă mai departe de meşteri din sat. La sfârşitul secolului XIX, odată cu desfinţarea breslelor, la Răşinari s-au dezvoltat manufacturile. Căruţele realizate la „fabrica de căruţeˮ de la Răşinari erau vândute până în Grecia.

Pentru a cunoaşte satul îndeaproape faceţi o plimbare pe uliţele strâmte, descoperiţi case vechi tradiţionale, cunoaşteţi oameni şi obiceiuri. Veţi descoperi muzeul localităţii, casele în care au copilărit Octavian Goga şi Emil Cioran, biserici vechi şi mai noi, case de meşteşugari şi culmi împădurite încărcate de legende.

Prin amplasarea sa geografică la poalele munţilor Cindrel, Răşinariul oferă posibilitatea a numeroase drumeţii pe trasee marcate, mai scurte înspre Cisnădioara, Trăinei și mai lungi, înspre stațiunea Păltiniș, la Sadu, Râu Sadului, Cisnădie.

Indiferent de traseul ales, peisajul este unul minunat, potecile îşi fac drum printre fâneţe, colibe şi pâraie cu apă proaspătă şi rece.

Știați că…?

Oamenii de aici colectau răşina de pe copaci, o fierbeau, iar produsul obţinut era vândut producătorilor de vopsele. De aici provine numele de Răşinari.

Răşinariul a fost desemnat în anul 2012 unul dintre „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ fiind menţionat în Ghidul oficial al Asociaţiei ce poartă acelaşi nume.

Quiz virtual la Rășinari

Plimbare culturală de descoperire a atracțiilor și legendelor locale prin quizuri captivante pregătite de tinerii locului și aplicaţia Questo. 

Deschide porțile spre Legende Rășinărene (questoapp.com)

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne