antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Rîu Sadului

    
Mail icon E-mail

Comuna a fost întemeiată la mijlocul secolului XVIII când mulţi răşinăreni încercaţi de abuzurile saşilor şi-au părăsit satul şi s-au mutat pe Valea Sadului unde şi-au construit colibe. Se spune că familiile Ciupariu, Bebera, Mailat şi Fleşchin au fost primele care s-au mutat în această zonă întemeind cele patru cătune de astăzi ale comunei Râu Sadului.

În trecut locuitorii se ocupau cu creşterea animalelor şi pomicultura. Aceştia treceau munţii cu căruţe încărcate cu fructe, brânză, lână şi produse din carne pe care le comercializau în marile târguri din Ţara Românească. Astăzi, majoritatea localnicilor se ocupă cu prelucrarea lemnului şi oieritul. Colibele din lemn de pe versanţii înconjurători dau un aspect pitoresc zonei; stânile sunt departe de sat, răspândite în munţii Cindrel şi Lotru.

În ultimii ani la Râu Sadului, la fel ca în majoritatea localităţilor din Mărginimea Sibiului, s-a dezvoltat şi turismul rural. Şi nici nu se putea altfel căci casele tradiţionale, colibele şi stânile răspândite pe culmile montane, livezile ce înconjoară cătunele, tradiţiile bine conservate, ospitalitatea localnicilor, legendele locului şi frumuseţea peisajului sunt elemente perfecte pentru amatorii unei vacanţe „la ţară”.

La 14 km amonte de Rîu Sadului se află centrala hidro-electrică Sadu V, construită la mijlocul secolului trecut. Tot aici, în defileul Valea Sadului, la o altitudine de 1154 m, se află barajul de la Gâtu Berbecului cu lacul de acumulare Negovanu.

Culmile ce împrejmuiesc comuna Râu Sadului sunt presărate cu colibe ciobăneşti care şi-au păstrat aspect arhitectural tradiţional. Datorită numărului mare de colibe încă bine conservate Râu Sadului a devenit Ţara Colibelor – o nouă destinaţie de ecoturism din Sibiu, un sat eco al cărui scop este revitalizarea peisajului cultural montan prin încurajarea activităţilor de ecoturism, slow food şi slow living.

Astfel, în Râu Sadului puteţi face o mulţime de activităţi în aer liber pe tot parcursul anului: drumeţii, alergare montană, ciclism montan, schi de tură, drumeţii pe rachete de zăpată, activităţi de relaxare şi detoxifiere (yoga, meditaţie, băi de pădure, observare de floră şi faună etc).

 Pentru informaţii legate de activităţi şi cazare în Ţara Colibelor vizitaţi pagina Experiences. My Transylvania.

 

Trasee de drumeţie din Râu Sadului


Ciupari – Poiana Trandafirilor – Coada Lacului – Sadu II

Râu Sadului – Apa Cumpănită – Râu Sadului

Amatorii de alergare montană pot participa anual la competiţia Burduf Challenge – maraton montan şi festival dedicat gastronomiei şi tradiţiilor locale.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne