antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Poiana Sibiului

Localitate:

Poiana Sibiului
    
Mail icon E-mail

Un altfel de sat...văzut de departe, dinspre Rod, ai spune că e o aşezare înghesuită, pe-o margine de culme muntoasă.

De cum veţi intra în sat, casele mari, moderne, curţile pavate şi bogat decorate vă vor convinge că vă aflaţi în una dintre cele mai bogate localităţi din Mărginimea Sibiului. Păi şi cum să fie altfel? Locuitorii de aici s-au ocupat dintotdeauna cu păstoritul, iar ceea ce la început părea un blestem pentru ei — lipsa păşunilor — în cele din urmă s-a dovedit a fi o binecuvântare.

Poienarii au plecat în transhumanţă în zone mai prielnice şi ca buni negustori şi gospodari au investit câştigurile în satul lor. Nu degeaba i se spune Poienii Sibiului şi satul „ciobanilor milionari”. Astăzi, oieritul a rămas o ocupaţie de bază. Dacă veţi vizita o stână, veţi vedea aici băciţe, femei mândre cu obrajii arşi de soare care nu contenesc cu preparatul brânzei telemea şi a celei de burduf.

Pentru ca experienţa la stână să fie cu adevărat deosebită, luaţi o felie de mămăligă proaspăt preparată cu brânză de burduf, savuraţi delicioasa gustare şi admiraţi priveliştea încântătoare.

În fiecare duminică se organizează târgul săptămânal; este o ocazie bună de a cunoaşte oamenii locului, cu bucuriile şi necazurile lor, dar şi tradiţiile locale. O zi cu totul specială pentru sat este 19 septembrie. În fiecare an, la acestă dată, Poiana se transformă într-un adevărat centru al „comerţului cu oi şi berbeci”. Păstori din ţara întreagă vin la târg, negociază, vând şi cumpără animale şi îşi pregătesc turmele pentru iernat.

Din Poiana se pot face şi nenumărate drumeţii pe culmile montane dimprejur. Ca orice sat, şi Poiana îşi are legendele sale, una dintre ele fiind cea a clopotelor de la biserica de lemn.

Știați că…?

Brânza telemea este o specialitate a Mărginimii? Se obţine prin închegarea laptelui şi se consumă nesărată (când este proaspătă) şi sărată (iarna când e ţinută pentru păstrare în saramură, în putini de brad).

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne