antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Oferte speciale

bullet Experiențe memorabile

Traseul cicloturistic "Emil Cioran - Călugăru"

Bicicletă

Localitate:

Sibiu
    
Mail icon E-mail

Traseu

Sibiu - Dumbrava Sibiului - Poplaca - Trăinei - Răşinari - Sibiu

 

Traseul cicloturistic “Emil Cioran – Călugăru” reprezintă o rută ciclabilă din sud-vestul municipiului Sibiu ce are ca punct de plecare dar şi de revenire din tură, Stadionul Municipal din Parcul Sub Arini. La început traseul urmează pista de biciclete din parcul Sub Arini până la strada Ludoș. La capătul Aleii Călăreţilor facem dreapta pe Strada Ludoşului pentru a traversa Cartierul Valea Aurie pe pista marcată cu linie roşie punctată. La interesecţia cu Calea Poplăcii facem dreapta spre ieşirea din oraş pentru a intra pe pista nou amenajată de Consiliul Județean ce duce spre Uzina de Apă. Dacă în prima parte aceasta este amenajată pe marginea drumului judeţean 106R, înainte de staţia de apă se traversează pe trecerea de pietoni și se intră în Pădurea Dumbrava pe pista de biciclete realizată din pietriş cimentat. De aici încep şi marcajele cu C albastru realizate de Tură în Natură ce vor fi urmate în continuare.

Traseul prin pădure este într-o urcare continuă dar uşoară până la antena releu din Vârful Dealului Sterp. De aici urmează o uşoară coborâre înspre Mânăstirea Răşinari, punctul unde traseul marcat cu C roșu ce traversează vârful Călugăru se desparte de C-ul albastru ce continuă înainte spre Rășinari. Din drumul judeţean 106D Rășinari – Poplaca - Orlat, recent asfaltat, vom face dreapta urmărind semnul C roşu înspre Poplaca. Traversăm Poplaca și continuăm pe drumul ce duce spre Orlat. Pe acest drum apar mai multe troiţe iar la ultima întâlnită, înainte de intrarea în Orlat, avem două variante de continuare a traseului: în stânga spre Gura Râului sau în dreapta spre Cristian. Varianta spre Gura Râului ne va conduce pe un drum de țară ce șerpuiește printre terenuri agricole, pentru a ajunge din nou în asfalt, la ieşirea din Gura Râului pe drumul judeţean 106J ce urcă pe serpentine înspre zona Călugăru (intersecția drumului județean 106A cu drumul județean 106J).

După o urcare de aproximativ 3 km se ajunge în capătul căţărării la intersecția drumului județean 106A cu drumul județean 106J. Lăsăm în dreapta semnul rutier care indică încă 19 km până la Păltiniș pentru a face stânga pe poteca ce urcă abrupt pe lângă un releu de telefonie spre culmea muntelui din stânga zonei Curmătura Sibiului.

De aici începe porțiunea tehnică a traseului, urmându-se mai întâi pe curbă de nivel poteca presărată cu pietre și rădăcini. După un scurt moment de răgaz în poiana cu mesteceni, unde vara înfloresc iriși sălbatici, traseul urmează în urcare culmea muntelui spre dreapta. După câteva push-bike-uri ce pun bicicliștii la încercare atingem altitudinea maximă a traseului de 905 metri. De aici, ne pregătim serios pentru că urmează o coborâre tehnică şi abruptă, de-a lungul unui șanț plin de pietre, dar numai câteva sute de metri până într-o poiana. De aici traseul urmează un drum forestier foarte bun care face coborârea foarte plăcută. La un moment dat părăsim drumul forestier care continuă înainte si facem brusc stânga spre troița din mijlocul unei fânețe. Urmăm drumul de țară care traversează pașuni și fânețe până întâlnim drumul de piatră, bine întreținut care ne conduce în stânga spre Cătunului Trăinei iar în dreapta spre Rășinari. De aici bicicliștii pot alege să coboare spre Trăinei iar mai apoi spre Poplaca și să urmeze mai departe drumul județean 106R spre Sibiu sau să parcurgă traseul Emil Cioran care din Rășinari urmează C-ul albastru mai întâi pe drumuri de țară pentru ca la final să străbată Pădurea Dumbrava până la Muzeul Satului.


Obiective turistice din zonă:

  • Rezervația Naturală ”Dumbrava Sibiului”
  • Satele istorice cu specific românesc din Mărginimea Sibiului: Rășinari, Poplaca, Gura Râului
  • Cătunul Trăinei (un muzeu al satului ”in situ”)
  • Mânăstirea Răşinari
  • Biserica Cetate din Cristian
  • Satul istoric Cristian (cu cele mai multe cuiburi de berze din țară)

Punct de plecare:

Stadionul Municipal din Parcul Sub Arini

Lungime:

43 km

Diferenţă de nivel:

660 m

Punct de sosire:

Stadionul Municipal din Parcul Sub Arini

Timp estimat:

3-4 h

Altitudini:

905 m

Grad de dificultate:

mediu-dificil

Marcaj:

C roşu - negru

Sezonalitate:

vara - toamna

Informații utile

Stare suprafaţă pentru pedalat: 25 km de off road şi 18 km asfalt

Pentru trasee ghidate apelați la serviciile profesioniste oferite de Tură în Natură.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne