antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Abaţia cisterciană de la Cârţa

Biserică fortificată

Localitate:

Cârţa

websiteE-mail

websiteWebsite

Adresa:

Str. Principală, nr. 111

Tel. mobil:

+4 0743 168 839
    
Mail icon E-mail

În anii 1205-1206 a sosit în această parte a Transilvaniei un grup de călugări cistercieni veniţi de la mănăstirea Igriş (jud. Timiş), aceasta din urmă fiind prima mănăstire cisterciană de pe teritoriul României, fondată în anul 1179.

Nu departe de localitatea Cârţa de astăzi, pe malul stâng al Oltului, aceştia au ridicat o construcţie simplă din lemn, însă câţiva ani mai târziu au adus maiştrii pietrari din Franţa care au ridicat o adevărată construcţie gotică. De fapt, noua biserică a avut un adevărat rol iniţiator şi de inspiraţie în arhitectura viitoarelor biserici fortificate din Transilvania.

Cistercienii aveau un stil de viaţă plin de restricţii concentrându-şi munca doar în interesul laicilor. Aceştia au adus la Cârţa soiuri de viţă nobilă tocmai din Burgundia...se spune că, datorită restricţilor la hrană, vinul era singurul care le dădea putere.

Vara, călugării de la abaţia din Cârţa mergeau în Franţa la abaţia-mamă din Pontigny pentru a se pune la curent cu ultimele descoperiri. Pentru a se apăra mai bine împotriva inamicilor şi-au construit două grote în apropierea mănăstirii unde se ascundeau. Legendele spun că aceştia ar fi săpat chiar şi un tunel ce pornea de sub altarul bisericii şi care ducea până la râul Olt.

În anul 1474, regele Matei Corvin a desfiinţat abaţia, deoarece localnicii din împrejurimi se plângeau mereu că aceasta ar fi cauza atacurilor necontenite ale inamicilor.

În ciuda distrugerilor monumentul şi-a păstrat arhitectura impunătoare: capiteluri, chei de boltă, ferestre, console şi chiar portalul de vest din secolul XV.

Astăzi biserica este frecventată de comunitatea evanghelică din localitatea Cârţa.

Facilităţi:

checkbox Acces persoane cu dizabilități

checkbox Parcare autocar

checkbox Parcare autovehicul

checkbox Toaletă

Tarife:

Ghidaj: română, germană

Program:

Nu există un orar de vizitare, vă rugăm aşadar să contactați din timp custodele pentru a deschide biserica.

Limbi vorbite:

română, germană

Știați că…?

În anul 1980 în curtea bisericii s-au descoperit două schelete umane cu dimensiuni de peste 2 m? Se spune că, în Evul Mediu, la mănăstire erau trimişi toţi oamenii cu anomalii fizice.

În locul fostei nave principale se află un cimitir al soldaţilor germani căzuţi în Primul Război Mondial?

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne