antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Între crucea roşie şi banda albastră

Drumeție

Localitate:

Cârțișoara - Bâlea Lac
    
Mail icon E-mail

Traseu

Bâlea Lac – Curmătura Bâlii – Umărul Paltinu – Sub Vârful Iezerul Caprei – Şaua Caprei – Lacul Capra – Şaua Capra – Bâlea Lac.

 

Căldarea glaciară a Bâlii, parte integrantă a Rezervaţiei naturale Bâlea Lac (180 ha) este situată la o înălţime de 2034 m şi este, cu siguranţă cel mai important centru al sporturilor de altitudine din Carpaţii României. În egală măsură, poate şi unul din cele mai importante puncte de plecare in drumeţiile de pe culmile Munţilor Făgăraşului.

Dacă v-aţi decis să urmaţi traseul pe care vi l-am sugerat în preambulul acestei prezentări, veţi pleca de la Bâlea Lac (2034 m) in direcţia vest, pe poteca marcată cruce roşie, către Curmătura Bâlii (2202 m). De aici, pe poteca ce urmează marcajul bandă albastră, urcaţi la peste 2300 m în Umărul Paltinului, până întâlniţi marcajul bandă roşie, care vă avertizează că vă vă aflaţi pe creasta somitală. Până aici aveţi de mers  circa 1 oră şi 30 de minute.  

De la Umărul Paltinului, poteca se îndreaptă spre est (pe partea sudică a căldării glaciare a Bâlii) până sub Vârful Iezerul Caprei (2417 m), unde întâlneşte marcajul de legătură care urcă de la Bâlea Lac în Şaua Caprei (2230 m). Urmând acest marcaj puteţi reveni la Bâlea Lac.

Un traseu care parcurge toată partea sudică a crestei (în judeţul Argeş), prin marile căldări glaciare ale Paltinului, este cel marcat cu cruce roşie, care pleacă de la Gura Tunelului spre Lacul Călţun (2135 m).

În proximitatea acestui lac glaciar cu o suprafaţă de 7751 mp se află şi Refugiul Călţun. Acest traseu este recomandat mai ales pentru situaţii de timp nefavorabil pe creastă, intrucât el urmează, aproape invariabil, curba de nivel.

Punct de plecare:

Bâlea Lac

Diferenţă de nivel:

380

Punct de sosire:

Şaua Capra

Timp estimat:

3 h

Altitudini:

Curmătura Bâlii 2202 m, Vârful Iezerul Caprei 241 m

Grad de dificultate:

mediu

Marcaj:

cruce roşie, bandă albastră, bandă roşie

Sezonalitate:

Accesul la Bâlea Lac se face pe DN 7C, Transfăgărăşan, deschis pe tot parcursul anului până la Bâlea Cascadă. În general din luna octombrie în luna iunie porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac este închis. Traseul se poate parcurge cu telecabina.

Informații utile

Pentru organizarea de circuite în munţii Făgăraş şi asistenţă din partea unui ghid profesionist, contactaţi ghizii montani sibieni atestați.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne