antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Pâine cu cartofi

Din cămara mamei
    
Mail icon E-mail

Sibienii preferă pâinea dulceagă de cartofi cu gust bogat, care se păstrează zile în şir. Pentru a coace o pâine ardelenească aveţi nevoie de: cartofi, vreo 2 linguriţe de zahăr, făină (cât mai multă căci brutarii coc pâini mari să ajungă la toată lumea), 100 gr. drojdie, 1.5 l apă caldă şi o linguriţă vârfuită de sare.

Drojdia se amestecă cu zahărul în apa caldă. Cartofii fierţi şi decojiţi se frământă până se formează o pastă. Într-un vas amesecaţi pasta de cartofi, făina şi drojdia cu zahăr apoi turnaţi apă caldă. Frământaţi bine de tot aluatul şi lăsaţi-l vreo oră la dospit.

Gospodinele sibience se trezesc încă înainte de răsăritul soarelui să frământe plămădeala apoi formează pâini mari "cât roata carului". Când scot pâinea din cuptor aceasta are o coajă neagră ca tăciunele de nici nu-ţi vine să o mănânci. Dar, cât e aşa fierbinte, gospodinele bat pâinea pe toate părţile şi...minune: coaja arsă  cade iar pâinea devine rumenă, numai bună de mâncat.

Știați că…?

Pâinea e considerată un element divin, iar oamenii manifestă un respect mistic pentru ea? Aruncarea pâinii rămase sau a firimiturilor de la masă e considerată un păcat. Trasarea unei cruci imaginare înainte de a fi tăiată felii şi aranjarea pâinii într-un ştergar alb sunt simboluri ale purităţii şi alungării răului.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne