antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Patrimoniu renascentist

Vă invităm să descoperiţi câteva dintre clădirile emblematice ale judeţului din perioada Renaşterii:

CASA PAROHIALĂ EVANGHELICĂ - ROȘIA

Subsolul clădirii are pereți zidiți din piatră de râu și cărămidă. Se pot distinge cel puțin două etape de construcție și extindere. De asemenea există o zonă fără subsol, nelegata constructiv la nivelul parterului de partea corespunzătoare zonei cu subsol. Elemente din această casă ne duce în perioada renascentistă dar data oficială a edificării casei pare a fi 1762. Acesta  poate fi doar anul în care construcția mai veche aflată în acest loc a suferit modificări substanțiale. Lucrările de reparații și întreținere la casa au alterat foarte puțin aspectul original. Interiorul are două încăperi cu tavane în relief și uși de secol XVIII. Aici este casa preotului și scriitorului Eginald Schlattner, important scriitor român de etnie german.

sursa: Dumitru Chiseliță, Biserica în care, pe când la Berlin orăcăiau broaștele, se cânta în latină.


CONACUL APAFFY - MĂLÂNCRAV

Conacul a fost construit de către familia princiară Apaffy în secolul al XV-lea. Studiile arheologice arată că reședința a fost construită în mai multe etape. Prima fayă este din secolul al XV-lea, apoi în secolul al XVII-lea și în cele din urmă există faye din secolele XVIII-XIX.

La Budapesta s-au descoperit 15 inventare ale conacului din 1679 până în 1778. Acestea explică decorațiile, mobilierul dar și starea clădirii și a fermei. La finalul secolului al XVIII-lea familia Apaffy se stinge, proprietățile trecând familiei Bethlen. În secolul al XIX-lea își schimbă din nou proprietarul. Perioada comunistă transform în dependințe agricole, vechiul conac. Restaurarea conacului se realiyează la începutul secolului prezent, deschizându-și din nou porțile în 2007.

sursa: Mihai Eminescu Trust


CASTELUL APAFFY - DUMBRĂVENI

Castelul este construit în anul 1552 e către familia princiară Apaffy. Gregorius Apaffy este cel care construiește castelul. Acesta este refăcut în 1564 și întărit cu noi bastioane, după atacurile secui și români din 1562. În 1590, Nicolae Apaffy, prefectul comitatului Cetatea de Baltă și Târnava, își mută sediul oficial la castelul din Dumbrăveni. În 1645 se procedează la o nouă împărțire a domeniului Dumbrăveni între Apaffești. După moartea lui Gregorius Apaffy, domeniul cetății revine integral în posesia lui Mihaly Apaffy I care este ales principe al Transilvaniei în 1661. Târgul Dumbrăveni devine reședință domnească.

sursa: wikipedia.org


CASA SCHULLER - MEDIAȘ

 

După toate documentele cunoscute clădirea a fost finalizată în anul 1588. Clădirea a fost reședința principilor Transilvaniei când stăteau în Mediaș. Cu ocazia întrunirii Dietei din Transilvania, a stat aici și principele Sigismund Bathory. Casa a fost locuința familiei Schuller dar mulți ani a funcționat ca han și o berărie. Astăzi este sediul FDGR Mediaș. Pe steagul metalic de pe acoperiș sunt însemnați anii reconstrucțiilor 1675, 1760. Clădirea reprezintă o realizare deosebită a stilului Renasterii din Transilvania. Gangul dinspre piața este ornamentat cu 2 pilaștri pe care sunt așezati doi lei lucrați în piatră, într-o manieră arhaică.

sursa: welcometoromania.ro


CASA HECHT - SIBIU

 

Georg Hecht ridică o clădire care este și azi una dintre cele mai importante din Piața Mare. El a cumpărat o veche clădire ce a aparținut lui Christophorus Italicus de Florentia și de Nicolaus de Wagio și Oswald Wenzel, primar al Sibiului. În această casă au avut loc primele slujbe luterane din Sibiu.

Odată cu stingerea familiei sale, casa ajunge în proprietatea lui Johannes Wayda și apoi a orașului, iar din acel moment, adică la sfârșitul secolului al XVII-lea și pe parcursul secolulului al XVIII-lea devine un centru administrativ important al Sibiului, deoarece aici a fost sediul  Universității Săsești.

Spre sfârșitul secolului al XV-lea și în secolul al XVI-lea în Casa Hachet a fost atestată monetăria orașului, prima din Transilvania care a bătut  monedă pentru Regatul maghiar. Casa Hecht rămâne cea mai înaltă clădire particulară construită în perioada medieval - renascentistă în Sibiu. Ea este construită în stil inițial gotic pe două etaje. Stilul gotic este continuat de cel renascentist iar apoi de cel clasicist.

sursa: razvanpop.ro

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne