antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Plimbări culturale în județul Sibiu

Altele

Localitate:

Valea Viilor

Locul desfăşurării:

Valea Viilor

Perioada:

17.10.2015 - 18.10.2015

websiteE-mail

Organizator:

Asociația Județeană de Turism Sibiu

Tel. fix:

0269 218 121
    
Mail icon E-mail

Fiecare dintre regiunile etnografice ale judeţului Sibiu — Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor, Țara Secașelor — deţine un valoros patrimoniu cultural şi natural ce merită a fi descoperit pe îndelete.

În perioada 19 septembrie - 18 octombrie 2015, în cadrul Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, vă propunem un program de descoperire bazat pe  experienţe autentice - Plimbări Culturale.

Plimbările Culturale se vor desfăşura sâmbăta pentru a descoperi farmecul zonelor rurale. Vizite de situri culturale şi muzee, demonstraţii şi alteliere de artă tradiţională, gastronomie, sesiuni de observare a naturii, drumeţii, întâlniri cu localnici talentaţi pentru a cunoaşte istoria locală sunt câteva din ingredientele programului nostru.


Arhivă - toamnă 2015:

[19 septembrie] Plimbări culturale în Mărginimea Sibiului - Săliște, sat Sibiel

Sibielul nu este doar unul dintre primele sate agroturistice din România, ci şi deţinătorul trofeului Mărul de Aur în Turism 2009, care recompensează iniţiativele locale de calitate.

În 19 septembrie, aveţi ocazia de a cunoaşte istoria şi atracţiile acestui sat de munte de la Fiii satului. În turul ghidat veţi parcurge uliţele pietruite pentru a descoperi frumoasa colecţie de icoane pe sticlă, ce a dus faima Sibielului în întreaga lume, biserica ortodoxă Sf. Treime veche de 250 de ani, remiza de pompieri sau cântarul satului.

Satul face parte din zona pastorală Mărginimea Sibiului recent încununată cu distincția de „Destinație Europeană de Excelență pentru Turism și Gastronomie”. La Sibiel veţi experimenta bogăţia culinară a zonei participând la ospăţul Nunţii tradiţionale.

Posibilităţile de trasee de drumeţie şi bicicletă sunt numeroase. Noi vă propunem un periplu pe Drumul Mărginimii pe bicicletă (Sibiu-Răşinari-Poplaca-Orlat-Sibiel) şi vă invităm la drumeţie în livezile tradiţionale din împrejurimile satului Sibiel. În plimbarea noastră veţi afla povestea soiurilor locale vechi de peste 100 de ani, cu bogăție genetică deosebit de valoroasă atât prin vechime cât și prin diversitate, şi le veţi simţi savoarea.  

După-amiaza, uliţele înguste vor fi animate de nuntaşii care vor reconstitui nuntă tradiţională, cu alai, car cu zestre, joc şi voie bună.

Cu 33 de pensiuni turistice și o capacitate totală de 521 de locuri, oferta de cazare este bogată și diversificată. Aici aveți posibilitatea de a înnopta la gazde care practică turismul de peste 40 de ani. Tarifele variază între 80-160 lei/camera dublă.

Program:

orele 09:00 – 18:00 , Un periplu cu bicicleta prin Mărginimea Sibiului

Traseu: Sibiu – Rășinari – Poplaca – Orlat – Sibiel – Sibiu

Punct de plecare: Stadionul Municipal Sibiu

Condiții de participare: vârsta minimă – 14 ani, bicicletă proprie, cască de protecție

orele 11:00 – 13:00, Tur ghidat al satului Sibiel

Muzeul de icoane pe sticlă „Preot Zosim Oancea” - Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” – şcoala şi cântarul satului - remiza de pompieri - colecţia privată dedicată comunismului

Punct de plecare: Pavilionul cultural din Sibiel

orele 13:15 – 15:30, Drumeție în livezile tradiționale de meri

Punct de plecare: Pavilionul cultural din Sibiel

Participarea se face pe bază de înscriere la adresa office@sibiu-turism.ro sau completând formularul http://goo.gl/forms/UgZhtrEI6W

Adrese utile:

Anicuța Olariu - 0745 208 282 (rezervări pentru participarea la masa organizată în cadrul nunții tradiționale  - 75 lei/persoană)

Parteneri: Asociația Sibiel 2000 | Federația Trai Verde

 


[26 septembrie] Plimbări culturale în Județul Sibiu

Valea Hârtibaciului este un ţinut cu dealuri şi coline înalte, caracterizat printr-o bogată şi variată biodiversitate şi prin prezenţa semeţelor biserici fortificate construite în perioada medievală.

Pentru cei care apreciaţi experienţele concentrate, ziua de 26 septembrie se petrece pe Valea Hârtibaciului! Pasionaţii de bucătărie locală pot participa la evenimentul gastronomic Transilvanian Brunch găzduit de Ferma Şcoală Cornăţel. Iubitorii de patrimoniu feroviar au ocazia de a călători cu un tren cu abur pe segmentul de linie ferată reabilitată vara aceasta de Asociaţia Prietenii Mocăniţei, de la Cornăţel înspre Hosman. De la ora 11 până târziu în noapte la Moara Veche din satul vecin Hosman se sărbătoreşte Ziua Morii, cu târg meşteşugăresc, demonstraţii de morărit, muzică cu DJ.

Iubitorii de drumeţii pe bicicicletă pot inaugura traseul cicloturistic Sibiu - Mohu - Cașolț - Cornățel - Nucet - Săcădate - Avrig - Racoviţa - Bradu - Cașolț - Mohu - Şelimbăr – Sibiu, cu o lungime aproximativă de 60 km, amenajat vara aceasta de Asociaţia Tură în Natură.

Program

ora 09:00, Inaugurare traseu de biciclete - participare gratuită

Oranizator: Asociația Tură în Natură - www.turainnatura.ro

Punct de plecare: în fața magazinului Hervis din Sibiu

Traseu - segment 1: Sibiu - Șelimbăr - Mohu - Cașolț - Cornățel (cu oprire la Transilvanian Brunch în Cornățel, pentru cei care s-au inscris din timp la acest eveniment)

Traseu - segment 2: Cornățel - Nucet - Săcădate - Avrig - Racovița - Bradu - Cașolț - Mohu - Șelimbăr - Sibiu

Distanța: 60 km

Timp estimat de parcurgere (fără oprirea la Transilvanian Brunch): 7-8 ore

Grad de dificultate: ușor

Echipament necesar: bicicleta de tip mountainbike sau trekking, cască de protecție, bidon cu apă, mâncare, pompă de bicicletă, cameră de schimb

Înscrieri și informații suplimentare: Mihai Proca, info@turainnatura.ro, 0720 003 332

ora 10:00, Zilele Mocăniței - tren cu aburi dinspre Cornățel spre Hosman

Organizator: Asociația Prietenii Mocăniței - www.sibiuagnitarailway.com

Punct de plecare: halta Cornățel

Ore de plecare din Cornățel: 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00

Distanța parcursă: 3,5 km

Înscrieri și informații suplimentare: Mihai Blotor, mihai@sibiuagnitarailway.com, 0726 304 325

ora 11:00, Transilvanian Brunch

Organizator: echipa Transilvanian Brunch - www.transilvanian-brunch.ro 

Localizare: Ferma Școală Cornățel

Taxa de participare: 50 lei / adult; copiii beneficiază de intrare gratuită

Număr maxim de participanți: 200

Alte activități propuse: plimbare cu trenul cu aburi (3,5 km cu plecare din Cornățel la orele 13:00, 14:00, 15:00), activități gratuite pentru copii și adulți (sărituri pe perna de aer, hruba haiducilor), activități pentru copii și adulți cu taxă (tiroliană, plimbări cu ponei, carturi cu pedale).

Înscrieri și informații suplimentare: până miercuri, 23 septembrie la transilvanian.brunch@gal-mh.eu / telefon: 0740 959 389

ora 11:00, Ziua Morii - participare gratuită

Organizator: Asociația Hosman Durabil - www.hosman-durabil.org

Localizare: Moara Veche din Hosman

Din program: Târg de meșteșugari și producători regionali | Bunătăți de la brutărie | Demonstrație de morărit | Momente culturale | DJ Tipsypoodl din Germania

Între Cornățel și Hosman va circula cu un tren cu aburi. Între stația de oprire a trenului și Moara Veche se va putea merge cu căruța. Informații suplimentare și rezervări la 0746 946 757

Participarea la Ziua Morii este gratuită și nu necesită înscrieri în prealabil.

 


[3 octombrie] Plimbări culturale în Țara Oltului. Drumeție. De pe Valea Doamnei spre golul alpin Bâlea.

Aventură, mişcare în aer liber, peisaje încântătoare, distracţie şi, mai presus de toate, sănătate! Nimic nu se poate compara cu o drumeţie montană pe cele mai înalte vârfuri ale Carpaţilor româneşti.

Munții Făgăraș (grupă a Carpaților Meridionali) au fost mereu o provocare pentru cei ce vor să escaladeze cele mai înalte culmi montane: Vf. Moldoveanu (2544 m), Vf. Negoiu (2535 m), vârfurile Laiţa, Vânătoarea lui Buteanu, Scara, Suru sau Paltinu, toate cu altitudini de peste 2000 m.

Pe teritoriul județului Sibiu masivul cuprinde sectorul glaciar central al grupei, în acest areal aflându-se valori naturale de patrimoniu, precum Rezervația naturală Bâlea lac (între vârfurile Suru și Podragu), Rezervația faunistică Arpășel și semețele vârfuri Negoiu, Călțun, Lespezi și Vânătoarea lui Buteanu – toate depășind 2500 m altitudine. Căldarea glaciară a Bâlii, parte integrantă a Rezervaţiei naturale Bâlea Lac (180 ha) este situată la o înălţime de 2034 m. Aici se află majoritatea punctelor de plecare în drumețiile care se pot practica pe culmile Munților Făgăraș precum și cel mai mare lac glaciar al masivului Făgăraș – Lacul Bâlea.

În prezent, întregul masiv face parte din Sit Natura 2000 Munții Făgăraș adoptând normele europene de conservare și protecție a valorilor naturale din acest spațiu montan.

Sâmbătă, 3 octombrie, Asociația Județeană de Turism Sibiu şi Serviciul Public Judeţean Salvamont vă provoacă la drumeție pe Valea Doamnei spre golul alpin Bâlea, la 2400 de metri. Veţi admira poate cel mai spectaculos peisaj alpin din Munţii Făgăraş, cu piscuri ascuţite şi pleşuve, văi şi lacuri glaciare, cascade repezi, abisuri şi panorame de neuitat. Drumeția propriu-zisă începe din apropierea cabanei Bâlea Cascadă (1234 m), continuă pe Valea Doamnei, spre Şaua Domnei, Vf. Paltinu (2399), Şaua Capra până la Bâlea Lac (2034 m).

Echipament obligatoriu: bocanci, hanorac, pelerină de ploaie, apă și alimente.

Plecare: ora 08:00, parcarea Sălii Thalia din Sibiu | Sosire: ora 19:00

Traseu drumeție: Cabana Bâlea Cascadă (1234 m) - Valea Doamnei - Șaua Doamnei - Vf. Paltinu (2399 m) - Șaua Capra - Bâlea Lac (2034 m)

Dificultate: mediu spre avansat

Durata: aprox. 7 ore

Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere la adresa office@sibiu-turism.ro, telefon 0269 218 12

Parteneri: Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu

 


 [10 octombrie] Plimbări culturale pe Văile Calvei și Hârtibaciului (excursie de o zi)

Valea Calvei, denumită și Valea Buii, traversează o zonă deosebită din punct de vedere al peisajului pitoresc, croindu-și calea printre așezări ce astăzi mai numără de multe ori doar câteva familii de localnici în sate precum Metiș, Moardăș, Mihăileni, Buia, Boarta, Răvășel.

Sâmbătă, 10 octombrie, participați la excursia de descoperire a artei decorării turtei dulci cu motive locale la Boarta şi deprindeți tehnici vechi de modelare a lutului la țiglăria tradițională din Apoș. Veţi descoperi la pas unul dintre cele mai spectaculoase monumente ale naturii din judeţ, canionul de la Mihăileni, cu versanți abrupți de peste 20 de metri înălțime, format din nisipuri slab cimentate.

De la ora 19.00 vă veţi delecta în biserica fortificată din Agnita cu pagini muzicale celebre din repertoriul clasic şi de operă alături de cvartetului „Intermezzo” al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Plecarea are loc la ora 09:00 din parcarea Sălii Thalia Sibiu, iar sosirea la ora 21:00.

[PROGRAM]
ora 09:00 - Plecare din parcarea Sălii Thalia, Sibiu
ora 10:00 - Atelier de decorat turtă dulce cu motive locale - Boarta
ora 12:00 - Drumeție în Canionul de la Mihăileni - monument al naturii și arie protejată de interes național
ora 15:30 - Atelier de țiglărie la Apoș
ora 19:00 - Concert de muzică clasică în biserica fortificată din Agnita
ora 21:00 - Sosire în Sibiu, parcarea Sălii Thalia

Preţul excursiei este de 30 lei, iar confirmarea participării se face pe bază de înscriere la adresa office@sibiu-turism.ro sau la numărul 0269 218 121.

Parteneri: Asociația Monumentum

 


[17 octombrie] Valea Târnavelor. Plimbări culturale în situl UNESCO Valea Viilor

Asociația Județeană de Turism Sibiu împreună cu ATE Dianthus Mediaș și centrul de călărie "La Haiducu" vă invită să participați la Plimbări culturale în situl UNESCO Valea Viilor, cu ocazia Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, ediția de toamnă 2015.

Valea Viilor este o localitate menționată pentru prima dată în istorie după prima jumătate a secolului al XIII-lea. Fiind o veche așezare săsească, în secolul XIV s-a început construcția unei biserici în stil gotic care, ulterior, a fost fortificată pentru a proteja comunitatea de atacurile triburilor de mongoli. După o lungă istorie tumultoasă, în anul 1999, biserica și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO. Treisprezece ani mai târziu localitatea a fost inclusă în ghidul „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ.

Compozitorul Marțian Negrea s-a numărat printre fiii satului Valea Viilor, iar în prezent comunitatea locală organizează anual un festival cultural care îi poartă numele. În 17 octombrie aveți posibilitatea de a cunoaște elementele de identitate ale zonei participând la ce-a de-a XII-a ediție a festivalului.

Zona geografică, amplasarea sitului pe cursul superior al unuia dintre afluenții Târnavei Mari și comerțul din perioada medievală au creat cadrul potrivit pentru dezvoltarea unei infrastructuri de poteci și drumuri de căruță în împrejurimi. Acestea permit în prezent practicarea drumețiilor pedestre și cu bicicleta și leagă Valea Viilor de alte așezări precum Ighișu Nou, Motiș, Șoala, Agârbiciu, Axente Sever, Târnava și Copșa Mică.

În 17 octombrie vă propunem o drumeție cu bicicleta, de tip circuit, pe dealurile înconjurătoare. De aici veţi avea o panoramă încântătoare asupra întregii localităţi, cu şiruri regulate de case şi grădini de legume ce se întind înspre dealuri, terase ce amintesc de podgoriile de viță de vie.

Traseul este de 15,9 km, de dificultate medie, iar durata de aproximativ 3 ore. Puteți veni cu bicicleta proprie sau puteți opta pentru una dintre bicicletele centrului de închirieri plătind suma de 50 lei/zi.

În aceeași zi veți străbate ulițele satului pentru a participa la un spectacol extraordinar de cascadorie cu cai. Seara, biserica fortificată va fi animată de un concert de muzică clasică al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Porțile bisericii fortificate vor fi deschise în intervalul 10:00 – 18:00.

[PROGRAM]
Orele 11:00 – 14:00 Drumeție cu bicicletele, plecare din fața bisericii fortificate
Orele 14:30 – 15:30 Spectacol hipic la centrul de călărie La Haiducu'
Orele 10:00 – 18:00 Zilele porților deschise la biserica fortificată

Condiții de participare la drumeția cu bicicletele: vârsta minimă – 14 ani, bicicletă, cască de protecție

Participarea la drumeție și la spectacolul hipic este gratuită și se face pe bază de înscriere completând formularul https://goo.gl/MnAXNB

--

Alte activități la care puteți participa în timpul zilei - Școala gimnazială „Marțian Negrea” (intrare liberă):
Orele 10:00 – 18:00 Expoziție de fotografie Județul Sibiu ilustrat în colecțiile și Muzeului ASTRA
Orele 10:00 – 18:00 Expoziție de pictură, grafică, sculptură, cusături şi broderii
Ora 15:30 Simpozion „Patrimoniu şi Tradiții în comuna Valea Viilor”, Marțian Negrea – mărturii

Activități de seară care au loc în biserica fortificată (intrare liberă):
Orele 18:30 – 19:00 Concert de pian (cu participarea Mirunei Negrea, nepoata compozitorului Marțian Negrea)
Orele 19:00 – 19:30 Concert de muzică clasică (piese muzicale din creaţia barocă cu Sibiu Philharmonic Brass)
Orele 19:30 – 20:00 Concert al Corului de cameră „Caedonia” din Sibiu

Adrese utile:

Transylvania Adventure & Nature - 0744 828 120 - inchirieri@echipamente-agrement.ro (închiriere biciclete în Valea Viilor)

Parteneri: Asociația de Turism și Ecologie DIANTHUS Mediaș | Transylvania Adventure & Nature | Centrul de călărie "La Haiducu' " | Consistoriul districtual evanghelic C.A. Mediaș

Alte informații

Proiect finanțat prin Agenda Culturală a Consiliului Județean Sibiu

Altitudine: 330m.
Coordonate GPS: 46.08 N, 24.27 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne