antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

CERTESS „European Cultural Routes-Transfer Experiences, Share Solutions”

Altele
    
Mail icon E-mail

Proiectul CERTESS are ca obiectiv principal stabilirea unui cadru metodologic comun pentru dezvoltarea şi coordonarea Rutelor Culturale Europene (RCE), prin utilizarea instrumentelor de guvernare care să stimuleze turismul cultural durabil.

Proiectul îşi propune să promoveze rutele culturale ca model european de managemnt cultural durabil şi să contribuie la atingerea obiectivului „Europa destinaţia turistică mondială nr. 1”, stabilind instrumente comune pentru regiuni, prin intermediul transferului de bune practici şi experienţe.

Obiective specifice:

a)    Crearea de expertiză în domeniul valorizării patrimoniului cultural prin selectarea şi stabilirea procedurilor de multiplicare a celor mai Bune Practici, cu abordarea următoarelor teme:

  • Identificarea, interpretarea şi recunoaşterea rutelor şi a elementelor patrimoniului cultural local;
  • Dezvoltarea şi adoptarea sistemelor de guvernare avansate;
  • Promovarea iniţiativelor economice locale şi a produselor de pe teritoriul rutelor prin sortarea modalităţilor de dezvoltare ineficiente şi promovarea profesionalismului;
  • Rezolvarea problemelor de mediu, care afectează performanţa rutelor, prin adoptarea de către IMM-urile amplasate în proximitate a unui management respectuos faţă de mediul înconjurător.

Cele mai Bune Practici (BP) tratează iniţiativele RCE de la un micro nivel până la luarea celor mai importante decizii pentru:

  • a identifica, structura şi adăuga un plus de valoare patrimoniului cultural şi natural;
  • a dezvolta şi adopta instrumente de guvernare adecvate;
  • a promova iniţiative şi produse locale de pe teritoriul rutelor prin adoptarea de servicii imateriale inovative.

 b)    Dezvoltarea Capacităţii Instituţionale:

  • prin întărirea rolului de consultanţă al organismelor locale şi regionale în calitate de creatori de politici publice în parteneriat cu actorii locali;
  • prin consolidarea cooperării public-private;

 c)    Asigurarea unei sustenabilităţi economice şi de mediu a activităţilor asociate rutei prin creşterea nivelului de calitate. Implicarea actorilor locali din cadrul rutei pentru o înţelegere globală a modalităţii în care funcţionează sistemul acesteia, care este rolul lor şi cum pot satisface aşteptările vizitatorilor.

Finanţare: FEDR/ Programul INTERREG IVC
Perioada: ian. 2012-noi. 2014
Parteneri: Institutul European pentru Rute Culturale-Luxemburg (lider de proiect), Regiunea Lazio- Italia, Departamentul Guvernamental Local Valetta- Malta, Institutul de Cercetări Salzburg-Austria, Agenţia de Turism a Insulelor Baleare- Spania, Ministerul Regional de Turism, Comerţ şi Sport – Junta de Andalucia- Spania, Institutul de Tehnologie Karlsruhe- Germania, Regiunea Zlin-Cehia, Districtul Administrativ al Gorlice- Polonia, Ministerul Culturii – Luxemburg, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu- România, Universitatea de Ştiinţe Aplicate JAMK- Finlanda.


Vizite de studiu 

Pentru prezentarea în detaliu a bunelor practici și a instrumentelor de guvernare, proiectul prevede organizarea de vizite de studiu în o parte din regiunile implicate în proiect.

Vizita de studiu nr. 1 Romania - Sibiu, 24 - 26 aprilie 2013

Asociația Județeană de turism Sibiu a organizat prima astfel de vizită pe traseul bisericilor fortificate din Transilvania.

Vezi detalii

Vizita de studiu nr. 2 Spania - Palma de Mallorca, 10 - 12 iunie 2013

Ruta culturală mediteraneană Odyssea, Ruta fenicienilor și Drumul pietrei seci au fost prezentate în timpul vizitei de studiu organizate de Agenția de Turism a Insulelor Baleare 

Ruta culturală a pietrei seci

Vizita de studiu nr. 3 Austria - Salzburg,  3 - 5 iulie 2013

Vizita a fost organizată de Institutul de Cercetări Salzburg şi a fost bogată în prezentări de bune practici legate de utilizarea noilor tehnologii în cultură şi turism.

The pilgrimage tutor education in Styria

Augmented reality in cultural tour guides

Geocaching

New technologies

Hallein Virtual Tour Guide

Pilgrimage routes

Innovative ICTs & Web 2.0 Services for Cultural Tourism & Heritage


Conferința actorilor locali, Sibiu 24 aprilie 2013 

Pentru a face cunoscut proiectul CERTESS și Rutele Culturale Europene, dar și pentru a ușura comunicarea cu și între actorii locali, Asociația Județeană de Turism Sibiu a organizat în luna aprilie 2013 Conferința actorilor locali.

Vezi detalii


Conferința finală CERTESS, Sibiu 29 octombrie 2014

În luna octombrie 2014 a avut loc conferința finală CERTESS. Cu această ocazia a fost prezentată Strategia de implementare a Rutei Culturale a Transhumanței din Mărginimea Sibiului si bune practici în dezvoltarea de rute ale transhumanței din Franţa.

Vezi detalii


BULETINE INFORMATIVE

BROŞURA PROIECTULUI

Newsletter, 30 noiembrie 2014
Newsletter, 6 iunie 2014
Newsletter, 19 decembrie 2013
Newsletter, 28 iunie 2013
Newsletter, 19 decembrie 2012
Newsletter, 30 iunie 2012


 


BROŞURA FINALĂ A PROIECTULU

CERTESS, Cultural European Ruotes_EN
Transferring Experiences, Sharong Solutions

CERTESS, Rute culturale europene_RO
Transfer de bune practici, schimb de soluții
   

Știați că…?

În prezent exista 29 itinerarii transnaţionale care leagă oraşe şi comunităţi rurale de-a lungul continentului şi care reprezintă Europa ca destinaţie turistică?

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne