antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Biserica Armeană, Dumbrăveni

Monument arhitectural

Localitate:

Dumbrăveni

Adresa:

Dumbrăveni

Tel. mobil:

+40 745 257 524
    
Mail icon E-mail

Primul document care aminteşte despre Dumbrăveni datează din anul 1332. În 1553 principele Grigore Apaffy a cumpărat toate domeniile de la Dumbrăveni şi şi-a construit un castel-cetate cu ziduri mari de piatră. De curând acest castel a fost transformat într-un muzeu dedicat armenilor din Transilvania.

Dar de ce armeni, tocmai la Dumbrăveni?

Primii armeni colonizaţi aici au sosit în anul 1671. Buni gospodari şi negustori pricepuţi aceştia au primit diverse privilegii din partea principelui Apaffy. În secolul XVIII au primit administrarea oraşului Dumbrăveni. A fost epoca marii dezvoltări a oraşului; s-au construit şcoli, un tribunal, un penitenciar şi...bineînţeles o catedrală armenească.

Monument impresionant construit în stil baroc din piatră şi cărămidă, biserica atrage privirea trecătorilor prin aspectul său neobişnuit: îi lipsşte cupola unui turn. În 1927 o furtună puternică a dărâmat cupola turnului din dreapta clădirii.

Tot în biserică, nu cu mult timp în urmă, a fost descoperită mumificată de un secol inima unui preot al lăcaşului, Avedik Likacs. În anul 1896 acesta a editat prima monografie a Dumbrăveniului în limba maghiară.

Mod de plată:

donaţie

Știați că…?

În fostul penitenciar de la Dumbrăveni a fost închisă pentru o perioadă Ana Pauker?

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne