antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Târgul Creatorilor Populari

Târguri şi festivaluri - Meşteşuguri
c-muzeul-astra-r-1 c-muzeul-astra-3

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul în aer liber ASTRA

Perioada:

13.08.2021 - 15.08.2021

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeal ASTRA
    
Mail icon E-mail

Târgul Creatorilor Populari din România, cunoscut şi sub denumirea de „Târgul de Sfânta Maria”, reuneşte încă din 1983 meşteri populari de diferite etnii şi din diverse zone etnografice ale ţării.

În cadrul evenimentului vor participa peste 200 de creatori populari din toate zonele istorice ale țării noastre, iar aceștia vor expune aici creațiile lor. Acest lucru va fi posibil cu ajoturul unor standuri special amenajate pe aleile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. De asemenea, la fel ca în ediția precedentă, evenimentul va avea parte și de niște participanți speciali. Ținând cont că din cauza pandemiei de Covid-19 nici în acest an nu a fost organizată „Olimpiada Meșteșuguri artistice tradiționale”, la Târgul Creatorilor Populari 2021 vor fi prezenți 70 de meșteri (elevi, studenți și profesori) din Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Constanța, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Suceava, Vrancea. Sibiul va fi reprezentat de elevi din Arpașu de Sus, Avrig, Brateiu, Sadu, Săliște, Șelimbăr, Mediaș și municipiul Sibiu.

Vineri, 13 august 2021
Târgul de Țară, Aleea Pivelor, Sector prelucrarea lemnului (Crâng spre Biserica din Bezded)
10.00 – 19.00 Târgul Creatorilor Populari

Sâmbătă, 14 august 2021
Târgul de Țară, Aleea Pivelor, Sector prelucrarea lemnului (Crâng spre Biserica din Bezded)
10.00 – 19.00 Târgul Creatorilor Populari

Program artistic
Scena de la Târgul de Țară

13.00 Recital Ansamblul folcloric '' Datina", Oana Tomoiagă, Codruța Rodean, Daniela Carmen Popa
17.10 Recital Ovidiu Homorodean
17.30 Recital Ansamblul Gura Izvorului, Vatra Moldoviței dedicat campionei Ancuța Bodnar

Program gastronomic
Târgul de țară

13.00 – Artiștii de la Ansamblul Gura Izvorului, Vatra Moldoviței vor pregăti sarmale, tochitură, balmoș, mămăligă, plăcinte cu brânză (poale-n brâu), gogoși, cozonac, colaci cu varză

Duminică, 15 august 2020
Târgul de Țară , Aleea Pivelor, Sector prelucrarea lemnului (Crâng spre Biserica din Bezded)
10.00 – 19.00 Târgul Creatorilor Populari

Program artistic
Scena de la Târgul de Țară
13.00 Asociația culturală Doruri Sibiene, Geanina Gavrilă, Daria Gâdea
*Biserica din Bezded, ora 12.30, Ansamblul Gura Izvorului, Vatra Moldoviței susține un moment artistic în versuri închinat Maicii Domnului

În cadrul Târgului, sâmbătă, 15 august, vor avea loc demostrații culinare, cu degustare, la Gospodăria din Șeica Mică și la Târgul de Țară.

Folcor 

De asemenea, între orele 18.00-20.00, pe scena de la Târgul de Țară, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Gura Izvorului” - Vatra Moldoviței și de interpreții de muzică populară Adina Roșca, Cătălin Doinaș și Ionuț Robert Pumnea.

Duminică, la două dintre gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Gospodăria-atelier de olar din Marginea, județul Suceava și la Gospodăria-atelier de dogar, Straja, județul Suceava), între orele 10.00 - 13.00) artiștii Ansamblului „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței vor susține o serie de dansuri tradiționale.

 

 

Alte informații

Nunta ciobănească & atelier de preparate ca la stână

14 august 2021, orele 13-16

Piesa de teatru Nunta ciobănească de la Rășinari va fi (re)pusă în scenă live la gospodăria din Rășinari, dar și la staulul adus de pe dealul Dârjani, o pendulare între monumente aduse din Rășinari ce trimite cu gândul la deplasările turmelor de oi între gospodăria din vatra satului și staulele și colibele unde se găseau de primăvara până toamna târziu. Această piesă este inspirată din viața pastorală, una dintre ocupațiile tradiționale principale ale rășinărenilor din cele mai vechi timpuri. 

Informații utile

 

În perioada 14-15 august 2021au loc primele activități în cadrul proiectului Târgul sibian – experiențe autentice, în care până la sfârșitul lunii octombrie vor fi organizate în fiecare sfârșit de săptămână ateliere gastronomice despre cultura tradițională a comunităților multietnice din zona Sibiului. Vizitatorii vor avea parte astfel de mâncăruri ce însoțeau obiceiurile și tradițiile în satul de altădată, cu tot cu rețetare și soiuri de legume și fructe moștenite din tradiția românească. În primul episod al proiectului, comunitățile din Slimnic și Sadu, județul Sibiu, vor fi în prim plan.

Sâmbătă, 14 august, o socăciță din Slimnic alături de urmașii săi, ne vor introduce în lumea mâncărurilor de toamnă prin care vor valorifica legumele atât de abundente în această perioadă. Bucătăria tradițională se adapta în funcție de ritmul naturii, folosind cât mai mult ingrediente proaspete atunci când acestea erau disponibile. Obiceiurile comunității aveau și ele un cuvânt de spus în alegerea mâncărurilor, astfel că unul din preparate: fasole verde scăzută, întrunește ambele cerințe: este o mâncare de post, la finalul perioadei de postire înaintea marii sărbători Adormirea Maicii Domnului și folosesțe doar legume proaspete aflate din abundență în grădinile mănoase din satele Sibiului. Alături de fasolea verde, unul dintre cele mai dorite preparate ale verii, cel care ia ușor locul de frunte al mesei, pe cât de simplu, pe atât de bun, presărat doar cu un praf de sare, se va pregăti: cucuruzul de lapte fiert în apă. Schimbând registrul înspre mâncărurile de dulce, sățioase, se vor face preparate din carne de batal: friptură așezată în tipsiile de pâine și înăbușită de căldura cuptorului ars cu lemne, completată de cartofi fierți și presărați cu frunze de pătrunjel.

Duminică,15 august, oameni vrednici de la Sadu vor pregăti mâncăruri așa cum se aflau pe masa oricărui mărginean în prag de toamnă. Dat fiind faptul că Mărginimea Sibiului este încă principala sursă de carne de miel sau oaie pentru oraș, vom prezenta duminică două preparate nelipsite de pe masa de sărbătoare nu doar a mărginenilor: ciorbă de varză cu carne de oaie și cimbru, alături de tocănița de oaie îmbogățită cu legume proaspete. Așa cum se știe din bătrâni, carnea de oaie poate fi consumată doar după Sfântul Ilie, astfel că mărginenii încă păstrează cunoștințele acumulate timp de generații atente la tot ce înseamnă universul culinar traditional pornind de la ingredient până la procesul de preparare și servire.

Autoarea textului: Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne