antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Persistența Memoriei

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul de Artă Contemporană, strada Tribunei nr.6

Perioada:

01.09.2018 - 28.10.2018

Organizator:

Muzeul de Artă Contemporană
    
Mail icon E-mail

O experiență inspirată de Salvador Dali, creată de Vasile Troian - O expoziție cu memorie, produsă în și din memorie

Vasile Troian este artist plastic temerar al explorărilor artistice. Își desfășoară activitatea atât la New York cât și în București. Absolvent  al Universității de Arte Plastice din Iași, promoția 1987, ca șef de promoție, activitatea lui profesională s-a desfășurat sub impulsul deschiderii date de anii ‘90. Până să se stabilească la New York  a călătorit în Europa pentru a cunoaște granițele fenomenului artistic de dinainte de mileniul trei.

Despre Memorie. Ce este?

Un automatism, unul psihic. Informația este codificată, stocată, recuperată ... aceștia sunt pașii prin care ființa noastră dobândește continuitatea identității în timp. Fără dimensiunea mnezică am trăi doar prezentul clipei, ne-am bloca într-o buclă de încercări și erori.
Salvador Dali, atunci când a finalizat capodopera Persistența Memoriei a decis: „Va trebui într-o zi sa îmi întorc propriile ceasuri moi pentru ca acestea să îmi arate ora memoriei absolute, care este ora adevărată și profetică.”

Persistența? Suntem într-un muzeu ... persistența este ca o mantră pentru noi ... dar când vine vorba de cea a memoriei spirituale? Mai întrebăm oare vreun expert conservator?

Vasile Troian a înțeles capcanele silogismului lui Dali. A creat un ciclu de lucrări ce demonstrează  cum memoria nu este un mecanism de conservare eficient: în timp aceasta sintetizează și alterează fidelitatea experiențelor. Așa se nasc amintirile. Pe pânzele lui Troian acestea sunt teme ilustrate de contururi, forme, culori și texturi  pe când,  în noi, devin relicve ce le-a abandonat timpul în trecerea sa peste noi sau abandonate de noi înșine când trecem buimaci prin timp.

Dimensiunile semnificative ale lucrărilor pe pânză, culoarea de ulei păstoasă, pusă în tușe structurale, inoculează senzația unui câmp tactil, mâinile ne vor tresării vrând să afle cum se simte culoarea, retina își va electriza receptorii vrând să simtă textura culorii. În acel moment vom ști că fiecare particulă din noi are memorie proprie și vom pleca să o căutăm pe cea a sufletului.

*text oferit de curatorii expoziției

Altitudine: 410m.
Coordonate GPS: 45.79 N, 24.14 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne