antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Minorități etnice în cultura vizuală, focus România

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul de Artă Contemporană

Perioada:

11.07.2018 - 31.08.2018

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

PostModernism Museum și Muzeul Național Brukenthal

Adresa:

Str. Tribunei, Nr. 6

Tel. fix:

0369101783
    
Mail icon E-mail

Proiectul expozițional și de cercetare „Minorități etnice în cultura vizuală, focus România” este produs de PostModernism Museum și este prezentat în parteneriat cu Muzeului Național Brukenthal, având o secțiune specială dedicată artistului Peter Jacobi.

Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural din zona Transilvaniei.

În cadrul Muzeului de Artă Contemporană – Muzeul Național Brukenthal vor fi prezentate atât rezultatele cercetării din cadrul proiectului cât și o secțiune dedicată patrimoniului cultural al sașilor din Transilvania, alături de publicația „Ethnic Minorities in Visual Culture – Focus Romania” (editată la PostModernism Publishing House, 2016, ISBN 978-606-93751-2-9).

Artistul Peter Jacobi participă cu proiectul foto-documentar pe tema bisericilor și cetăților fortificate dar și a bisericilor țărănești din Transilvania (patrimoniu inventariat în peste două sute de localități), „Stillleben nach dem Exodus-Wehrkirchen în Siebenbürgen” / „Natură moartă după exod – biserici fortificate din Transilvania” prezentând situația periclitată a acestora, cea mai mare parte aflată în stare avansată de depreciere, după exodul populației sașilor din România. În cadrul secțiunii de cercetare a proiectul este prezentat volumul autorilor Peter Jacobi și Birgit Hansen, „Siebenbürgen Bilder einer Reise II” / „Pelegrinul transilvan II” (publicat în toamna lui 2017 la editura Schiller).

Evenimentul special al expoziției îl reprezintă prezentarea în premieră a „Pavilionul Memorial Brukenthal” conceput de sculptorul Peter Jacobi ca un proiect de artă contemporană monumentală publică de celebrare a personalității și moștenirii culturale a Baronului Samuel von Brukenthal.

Potrivit artistului: „Ideea de pavilion memorial în memoria baronului Brukenthal  sugerează simbolic activitatea lui amplă  modernă progresivă pentru timpul lui dar și direct activitatea lui diversă de constructor. În testamentul lui este un pasaj în care nu dorește o statuie a persoanei sale, „pavilionul” respectă acest deziderat prin factura sa ca atare. Din punct de vedere geometric și conceptual, pavilionul este construit pe un heptagon, care face referire la denumirea în limba germană a Transilvaniei – unde pe lângă denumirea de Transilvanien există din timpuri istorice numele de – Siebenbürgen – ceea ce înseamnă șapte cetăți. Iar stema Transilvaniei este compusă din 7 simboluri de cetăți.”

„Pavilionul Memorial Brukenthal” va fi prezentat în expoziție sub forma a două sculpturi-machete, una din lemn, alta din bronz la scara 1:20 și a unei redări video tridimensionale.

*text oferit de curatorii Cosmin Nasui (platforma PostModernism Museum) și Robert Strebeli (Muzeul Național Brukenthal)

Altitudine: 412m.
Coordonate GPS: 45.79 N, 24.13 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne