antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Kabuki – stampe japoneze

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Cabinetul de Cartografie

Perioada:

12.04.2019 - 30.06.2019

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul Național Brukenthal

Adresa:

Piața Mare, nr. 4

Tel. fix:

0269 217 691
    
Mail icon E-mail

Muzeul Național Brukenthal împreună cu avocatul colectionar George Șerban, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu îi invită pe sibieni la expoziția de stampe  Kabuki – teatrul japonez, deschisă la Muzeul Național Brukenthal.

„Această expoziție s-a  născut din dorința de a explora și a prezenta iubitorilor de artă,  un episod fascinant al culturii japoneze: arta ukiyo-e. În cadrul expoziției, ce va fi cuprinsă și în agenda Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, vor fi  expuse circa 100 de  stampe japoneze realizate in perioada secolelor 18 si 19, conținând  imagini ale actorilor și scene de teatru kabuki din colecția avocatului George Șerban din București, un prieten al Muzeului Național Brukenthal.  Invităm pe toți vizitatorii la o incursiune în lumea fascinantă a gravurii, la o călătorie imaginară în Japonia shogunală, familiarizându-se cu un univers artistic de mare originalitate”, a declarat curatorul expoziției dr. Alexandru Constantin Chituță.

Apariția ukiyo-e este strâns legată de climatul politic, social și economic din epoca Edo (1603-1868), perioadă în care, în ciuda izolaționismului adoptat, Japonia s-a bucurat de o creștere economică susținută. Dezvoltarea comerțului a condus la formarea unei noi burghezii ai cărei principali membri erau artizanii și negustorii, cunoscuți sub denumirea de chonin. Deși importanța lor pe plan economic este incontestabilă, ierarhia socială a epocii Edo i-a împiedicat pe aceștia să acceadă la puterea politică. De aceea, noua clasă mijlocie s-a afirmat prin crearea unei noi identități sociale.

Una dintre particularitățile stilului de viață promovat de burghezia Edo este teatrul kabuki. Piesele erau inspirate din legende istorice sau din viața de zi cu zi, piesele de teatru aveau în comun o serie de motive și tematici. Tema unei piese nu reprezenta, însă, punctul central de interes în gravuri. Acestea erau create cu scopul de a reda atmosfera piesei, o importanță deosebită aveau costumele decorate generos și personalitățile actorilor.

De aceea, universul eclectic, animat al teatrului kabuki a fost reprezentat în xilogravurile cu actori cunoscute sub numele de ’yakusha-e’. Asemeni posterelor din zilele noastre, aceste xilogravuri (la inceput monocrome si ulterior policrome), erau create pentru a informa audienta despre  anumite piese de teatru ori de roluri în care evoluau actorii faimoși ai vremii.

Expoziția constă din apoximativ 100 de lucrari aparținând celor mai importante școli japoneze: Școala Torii, Școala Katsukawa active in secolul XVIII, artistii Buncho si Sharaku, activi in secolul 18, Școala Utagawa activă pe tot parcursul secolui 19. Si cei mai importanti artisti japonezi care au realizat stampe japoneze cu imagini de actori si scene de teatru Kabuki. Enumeram o parte dintre acestia: Torii Kiyonobu, Torii Kiyonaga, Torii Kiyoshige, Sharaku, Buncho, Suncho, Toyokuni I, Toyokuni III, Horoshige, Kuniyoshi, Kunichika, Chikanobu și Kunisada III.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne