antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Donația Gheorghe Suciu dedicată Centenarului Marii Uniri

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Palatul Brukenthal, Sălile de Expoziții Temporare

Perioada:

07.12.2018 - 09.01.2019

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul Național Brukenthal

Adresa:

Piața Mare nr. 4-5

Tel. fix:

0269 217 691
    
Mail icon E-mail

Donația lui Gheorghe Suciu este dedicată Centenarului Marii Uniri și, fiind făcută încă la sfârșitul anului 2017, poate fi considerată ca fiind prima dintre donațiile dedicate acestui eveniment.

Gheorghe Suciu s-a născut în 1927, la Vințu de Jos, jud. Alba. A urmat Școala de Arte și Meserii (specialitatea Textile) din Timișoara (1942-1946), apoi Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara și Școala Militară de la Radna. După ce a fost restructurat din armată pentru convingerile sale politice, s-a stabilit mai întâi la Timișoara, unde a muncit în domeniul industriei chimice și de prelucrare a lemnului. În 1981 s-a stabilit la Alba Iulia, unde a lucrat în distribuția cinematografică. Gheorghe Suciu a debutat relativ târziu, în 1987, ca pictor autodidact influențat de pictorul profesionist local Laurențiu Jianu. Curând după 1989, odată cu liberalizarea turismului intern și extern și a circulației persoanelor,  producția sa artistică a lui Gheorghe Suciu intenționa să profite de nevoia crescută de suveniruri, intervenită după dispariția producției artizanale cooperatiste, anterior subvenționată și dirijată de către stat.

Pictorul fost atras îndeosebi de peisajele citadine și de diferite monumente, pe care însă adesea le-a pictat nu după natură, ci după cărți poștale ilustrate sau după fotografii, într-o manieră modernă, influențată de impresionism, expresionism și postimpresionism, adeseori însă cu evidente inflexiuni naive. Adeseori, imaginile care l-au inspirat sunt vechi de mai multe decenii, datorită atât interesului său de a reda peisajele și monumentele așa cum erau, respectiv cum el le-ar fi putut vedea cu mult timp în urmă, în acord și cu unele cerințe ale pieței de suveniruri.

A pictat și naturi moarte, adesea fiind vorba de flori în vase preistorice, care se remarcă prin redarea precisă a decorului ceramicii și al țesăturilor tradiționale românești, datorită convingerii sale în existența unei continuități culturale și artistice multimilenare.

Fiind un autodidact, a fost considerat un pictor amator și ca atare în 2013 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Alba. Spre deosebire de alți artiști din această categorie, și-a văzut opera larg popularizată, prin intermediul a mai multe cataloage de expoziție, publicate cu sprijinul Consiliului Județean Alba și al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Apropiindu-se de sfârșitul vieții, Gheorghe Suciu a donat numeroase dintre lucrările sale muzeelor de artă din Sebeș, Alba Iulia, Sibiu și Timișoara.

Opera sa are o anume valoare documentară, pentru că reflectă o viziune patriotică de factură populară asupra istoriei naționale: alături de clișeele mitologizante enculturate, specifice discursului educativ și politic, dar și producției culturale influențate de acestea din perioada interbelică și din ultima parte a regimului comunist (perpetuate în diferite ocazii și la începutul sec. XXI) se regăsește și percepția personală a artistului asupra evenimentelor al căror martor a fost, vreme de aproape un veac, așa cum rezultă din savuroasele sale amintiri, publicate abia în 2014 și din care unele mici fragmente sunt adesea citate și în comentariile critice din cataloagele expozițiilor sale.

* Text oferit de curatorul expoziției Dr. Alexandru Sonoc

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne