antet ajts
 • Paltinis c Marius Miclea
 • Sibiu c Gabriela Oancea
 • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
 • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Sărbătorim împreună “Ziua Muntelui”

12 septembrie 2022

Stabilită pentru data de 14 septembrie, Ziua Muntelui marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual - toamna începe să-şi facă prezenţa inclusiv în zona montană, dimineţile şi nopţile sunt mai lungi şi reci, pădurile îşi schimbă culorile, ploile şi negura acoperă crestele şi păşunile înalte.


Întreaga zonă de sud-vest a Sibiului este parcursă de relieful maiestuos al munților Cindrel, Lotru și Făgăraș, parte a Carpaților Meridionali. Cât de impozanţi sunt Făgăraşii cu vârfurile ascuțite ori trapezoidale, custurile spectaculos crenelate, șeile înalte, căldările şi lacurile glaciare, cascadele repezi şi pădurile dese de conifere.

Pe toate cele 17 văi care se deschid de la vest (Turnu Roșu) spre est (Valea Podragului), întâlnim numeroase pensiuni, case de vacanță și poteci pastorale ce urcă în poienele de pe culmi. Potecile turistice (unele recent marcate în cadrul proiectului Anii Drumeţiei) conduc spre cabanele Suru, Poiana Neamțului și Bărcaciu, Negoiu, Podragu, Bâlea Cascadă, Paltinul și Bâlea Lac pe Transfăgărășan.

Cu un echipament adecvat, cu antrenament şi multă voinţă poţi cuceri cele mai înalte vârfuri accesând trasee de dificultate medie şi chiar ridicată, te poţi bucura de peisaje, de flora şi fauna bogate, sau poţi medita în tihnă pe malul unui lac glaciar.

Cu ale lor culmi domoale, cu păşunile întinse, văile largi şi pădurile bogate, Munţii Cindrel sunt mult mai prietenoşi drumeţilor. O reţea diversă de trasee marcate pornesc din staţiunea montană Păltiniş şi din localităţile Mărginimii Sibiului – una din cele mai importante regiuni pastorale din munţii Carpaţi.


Pe cât de greu accesibili şi chiar ostili uneori pot să pară munţii, aceştia sunt gazde uimitoare pasionaţilor de drumeţii şi iubitorilor de natură. Cu echipament corespunzător, bine informaţi şi pregătiţi putem cuceri cele mai înalte vârfuri ale Făgăraşilor şi ne putem bucura de cele mai uluitoare experienţe; amatorii de adrenalină pot practica ture de mountain-(e)bike.


Pasionaţii de gastronomie locală pot savura delicioasele tipuri de brânzeturi şi gustări preparate la stână, la punctele gastronomice locale sau chiar în gospodăriile localnicilor.

Iarna, la munte, poate aduce experienţe memorabile. Alături de drumeţiile pe traseele deschise, vă puteţi bucura de părtiile de schi şi snowboard din staţiunea Păltiniş, părtiile neamenajate de freeride de la Bâlea, traseele spectaculoase de schi de tură şi rachete de zăpadă din Cindrel.


Natura ne-a binecuvântat cu peisaje spectaculoase, floră şi faună extraordinare, comunităţi autentice ce ne oferă nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului liber. Faceţi drumeţii singuri, exploraţi zona montană împreună cu cei dragi sau alăturaţi-vă comunităţii Anii Drumeţiei în ieşirile săptămânale în care veţi întâlni alţi pasionaţi de natură şi activităţi în aer liber.

 

Cu respect pentru natură...

Şi, pentru că natura şi muntele sunt atât de darnice cu noi, zilele acestea dorim să ne aducem, în mod special, apreciarea şi grija pentru mendiul înconjurător. Aşadar, vă invităm să veniţi alături de noi într-o Drumeţie pentru curăţenie!


Ştiaţi că?

 • Există 5 arii naturale protejate în Munţii Făgăraş.
 • În Carpaţii României sunt 14 vârfuri care depăşesc 2500 m altitudine, iar 8 dintre acestea se găsesc în Masivul Făgăraş
 • Carpații sunt al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în România.
 • În zonă vieţuiesc specii de păsări, mamifere, amfibieni, fluturi şi plante protejate despre care veţi afla în filmul realizat de administraţia Sitului Natura 2000 Frumoasa.
 • Partea de nord a Munţilor Făgăraş este spectaculoasă prin diferenţa de altitudine mare: 2.000 m pe parcursul a doar 10 km.
 • Suprafaţa montană a Sibiu ocupă 30% din teritoriu, o bună parte din acest teritoriu montan este protejat la nivel european, fiind parte din Natura 2000.

 

 

sibiu-c-anii-drumetiei-6
sibiu-c-anii-drumetiei-10
sibiu-c-anii-drumetiei-21
sibiu-c-anii-drumetiei-28
sibiu-c-anii-drumetiei-18
sibiu-c-anii-drumetiei-13
 • accomodation
 • food
 • club and pub
 • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne