antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Sinagoga din Mediaş

Alte biserici
c-visitmedias-r

Localitate:

Mediaş

websiteE-mail

websiteWebsite

Adresa:

str. Mihail Kogălniceanu nr. 43-45

Tel. fix:

+40 787 878 939
    
Mail icon E-mail

Sinagoga și Arhiva Comunității Evreiești din Mediaș

Complexul sinagogal din Mediaș se află în centrul istoric al orașului și este compus din sinagoga construită în 1896, Casa Rabinului și fosta școală evreiească, cu fosta baie rituală (ulterior baia publică) de la demisol. Clădirile delimitează o grădină interioară care va fi curând amenajată pentru activități culturale.

Arhitectura sinagogii ține de stilul eclectic al secolului al XIX-lea, cu influențe romantice și maure: profile dantelate, ferestre înalte și rotunjite, etc. Picturile de la interior, deși afectate de trecerea timpului, păstrează totuși caracterul vibrant al culorilor și al atmosferei de odinioară. În prezent, sinagoga nu este utilizată ca loc de rugăciune, întrucât, încă de la sfârșitul anilor ‘90, comunitatea evreiească din Mediaș a fost desființată, din lipsă de membri.

Sinagoga poate fi vizitată în fiecare duminică, de la 10:00 la 15:00, în compania unui ghid care vă stă la dispoziție pentru explicații și orice întrebări legate de comunitatea locală și tradițiile evreiești, în general. Grupurile sunt rugate să contacteze ghidul în prealabil, pentru programarea vizitelor.

Casa Rabinului, cum este cunoscută acum, este chiar fosta locuință a celor doi rabini care au servit comunitatea, succesiv, din 1894 până în 1945, după care a devenit sediul administrației comunității. În prezent, clădirea găzuiește arhiva fostei comunități evreiești, compusă din documente administrative, financiar-contabile, ziare și reviste, fotografii și alte documente personale, dar și o secțiune pentru cărțile vechi de rugăciune și diverse cărți pe teme religioase.

Tot în această clădire au loc numeroase programe culturale și educaționale, organizate de-a lungul anului de mica echipă care se ocupă de spațiul complexului sinagogal. Pentru a fi la curent cu aceste activități, vă invităm să consultați pagina de facebook a sinagogii, www.facebook.com/sinagogamedias.

Pret:

Intrarea este liberă, însă donațiile sunt binevenite.

Facilităţi:

checkbox Parcare autovehicul

checkbox Toaletă

Program:

în fiecare duminică, de la 10:00 la 15:00

Limbi vorbite:

RO, EN, HE
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne