antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Sibiu – oraș al unirii

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

în apropierea hotelului Continental Forum

Perioada:

19.11.2018 - 15.12.2018

websiteWebsite

Organizator:

Asociația culturală Pictor Octavian Smigelschi

Adresa:

str. Oașa, nr. 1, sc. C, ap. 41

Tel. mobil:

0745 398 885
    
Mail icon E-mail

Asociația culturală Pictor Octavian Smigelschi invită sibienii la o expoziție stradală impresionantă având un titlu mai mult decât generic „Sibiu – oraș al unirii”.

„Așezată în fața actualului sediu al Hotelului Continental Forum, clădire în care au avut camerele și câteva birouri de lucru o mare parte din reprezentanții Consiliului Dirigent. Totodată expoziția a fost așezată în apropierea bustului lui Alexandru Vaida Voevod, astfel că vizitatorii pot privi statuia și apoi să se documenteze citind despre personalitatea acestui important om politic. Expoziția stradală subliniază rolul Sibiului în făurirea Marii Uniri și a personalităților care au activat la Sibiu: Ioan Lupal, Silviu Dragomir, Ionel Pop, Iuliu Maniu, Frații Lapedatu, Nicoale Bălan, Miron Cristea, Andrei Bârseanu și alții cât și a instituțiilor prezente la Sibiu în acea vreme: Mitropolia Ardealului, Asociațiunea Astra, Banca Albina etc. Este o expoziție care iată acum în preajma zilei de 1 Decembrie 1918 amintește tuturor faptul că în acest oraș au activat personalități marcante de care sunt datori să purtăm o vie recunoștință”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și președintele Asociației culturale Pictor Octavian Smigeslchi.

Așezat în inima României, cu o poveste fascinantă, Sibiul a fost martorul și actorul principal al unor evenimente importante înscrise cu litere de aur în istoria țării. Chiar dacă în decursul timpului străini de alt neam au condus Transilvania, la mijlocul secolului XIX, în Sibiu începe o adevărată luptă de eman¬cipare a românilor: tipărire de cărți, înființare de instituții (Mitropolia, Banca Albina, Asociațiunea ASTRA), tipărire de ziare și reviste (Tribuna, Luceafărul, Telegraful Român, Transilvania), înființare de școli și gimnazii, propo¬vă¬duire a cuvântului mântuitor și al unității de către zeci și sute de slujitori. Aceste eforturi au dus la evenimentul major de la 1 Decembrie 1918 - Marea Unire.

Ca o recunoaştere a rosturilor însemnate pe care Sibiul le-a îndeplinit în mişcarea românilor pentru libertate şi apoi pentru unitate naţională, la Alba Iulia s-a hotărât ca Sibiul să fie reşedinţa Marelui Sfat Naţional, adunare legislativă provizorie până la unificarea instituţională cu România, şi a Consiliului Dirigent, forul executiv provizoriu şi acesta. Astfel că după Marea Unire prezența lui Iuliu Maniu sau a lui Alexandru Vaida Voievod în cetatea seculară a Sibiului erau mișcătoare.

Fără îndoială, românii din ţinutul sibian au fost dintotdeauna propagatori şi luptători pentru idealul naţional. Iar privit în ansamblul său, instituții și oameni, marea ctitorie a Sibiului, urmărită cu înțelepciune, răbdare, pasiune, perseverență și jertfe a fost Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne