Micro-Folie Sibiu este o platformă culturală digitală, concept dezvoltat de Muzeul Științei «La Vilette» din Paris, ce include un muzeu digital, un spațiu de realitate virtuală și un FabLab destinat creativității și inovației. Micro-Folie Sibiu intră astfel într-o rețea de centre culturale care se adresează comunităților și care numără 200 de micro-folies în Franța și străinătate.
Din 7 iunie, FITS dăruiește copiilor, dar și copilului din tine, o mână întinsă din nebunia viitorului, ce te provoacă și te susține să-ți depășești limitele imaginației, atât experimental, cât și creativ. Un spațiu care te îndeamnă să devii un explorator cultural și care te învață să creezi într-o lume inedită, virtuală. Folosind noi tehnologii, chiar în mijlocul revoluției digitale, deschidem o nouă dimensiune a festivalului - Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD, de această dată ca un spațiu permanent.
„BRD s-a alăturat încă de anul trecut acestei platforme culturale internaționale, care este la intersecția între cultură, educație și tehnologie. Sunt domenii în care noi investim constant, pentru pregătirea noii generații și pentru că dorim să acompaniem proiectele care duc la progresul societății în care trăim împreună. Credem că acest tip de program, care democratizează acce sul oamenilor la capodopere ale civilizației, inspiră și incită la creativitate folosind noile tehnologii, aduce un plus de valoare în peisajul cultural din România”, spune Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale
„Samsung susține inovația în domeniul cultural, tocmai de aceea am adăugat experiențe noi în cadrul expoziției Micro-folie, prin intermediul realității augmentate susținute de aplicația dARe by Samsung și al realității virtuale cu ajutorul Samsung Gear VR. dARe by Samsung este un adevărat companion al evenimentelor urbane, care propune noi moduri de a experimenta arta. Ne bucurăm să fim parte din acest proiect, în calitate de partener tehnologic, alături de BRD Groupe Société Générale, pentru că împreună avem ocazia să facilităm accesul vizitatorilor expoziției la o adevărată bogăție culturală, la doar un click distanță”, declară Simona Panait, Marketing Director Samsung Romania&Bulgaria
Micro-Folie este un proiect cultural conceput de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de La Villette care a fost adus pentru prima dată în România în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2018. Începând cu data de 7 iunie 2019, Micro-Folie - Hotspot Cultural BRD devine un spațiu permanent de interacțiune culturală, destinat publicului de toate vârstele, care va fi găzduit de Casa Artelor, grație ajutorului Muzeului ASTRA.
Publicul este invitat să interacționeze prin intermediul unor dispozitive tehnologice de ultimă generație, precum Samsung Gear VR, cu câteva dintre cele mai importante creații artistice ale lumii, putându-se bucura de o experiență fascinantă care le mijlocește contactul cu picturi, sculpturi, momente muzicale, detalii arhitecturale ori obiecte preluate din patrimoniul mondial găzduite în marile muzee din Franța, precum: Louvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l'industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon.
Conceput ca un spațiu complex de familiarizare cu cele mai importante capodopere găzduite de instituțiile de cultură din Franța, dar și ca un spațiu de învățare prin joc, Micro-Folie (care a fost, până în prezent, implementat în aproape 200 de orașe din întreaga lume) propune publicului de toate vârstele trei structuri complementare, fiecare cu propriul său specific: Muzeul digital, Realitatea virtuală și Fab Lab.
Muzeul digital: Reunind peste 500 de capodopere din 12 instituții culturale și muzee naționale din Franța, acest spațiu le permite vizitatorilor să acceseze, prin intermediul unor tablete, informații despre picturi, spectacole de balet, dans contemporan, operă sau teatru, arhitectură, obiecte din patrimoniul universal, dar și piese muzicale din repertoriul clasic sau modern.
Realitatea virtuală: Echipați cu ochelari, telefoane și căști de ultimă generație, vizitatorii vor putea accesa aproximativ 40 de video-uri preluate de pe canalele Arte, pentru a experimenta, în varianta 360˚, explorări subacvatice, zboruri pe deasupra munților, dar și recitaluri de muzică ori vizite ghidate în muzee importante ale spațiului occidental.
Fab Lab: Conceput ca un spațiu flexibil care poate funcționa fie ca ludotecă, fie ca atelier în care copiii vor fi asistați de diverși traineri, această alveolă a Micro-Folie le va oferi participanților posibilitatea de a lucra cu imprimante 3D și markere inteligente, pentru a crea sau personaliza diverse obiecte sau desene.
Toate informațiile stocate în acest muzeu virtual sunt în română și franceză, iar bagajul informațional este în continuă creștere, întrucât printre scopurile acestui spațiu se află digitalizarea și promovarea, dincolo de granițele țării, a propriilor valori culturale.
Micro-Folie Sibiu este Hotspot Cultural BRD, un proiect organizat de Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Muzeul ASTRA – Casa Artelor, Consiliul Județean Sibiu, La Villette (Paris) și Ministerul Culturii din Franța, în cadrul Sezonului România-Franța 2019. Experiență digitală facilitată de Samsung și dARe by Samsung.
Despre Micro-Folie
Rețeaua Micro-Folie este o platformă culturală destinată comunităților locale, care pune la dispoziția publicului conținut cultural explicat, interactiv, din 12 mari muzee ale Franței. Conceptul modular este creat de arhitectul Bernard Tschumi pentru Parc de la Vilette și are o geometrie modulabilă adaptându-se fiecărui loc în parte.
Micro-Foliile sunt concepute ca stucturi culturale de proximitate, deschise tuturor genurilor de public și celui avizat, dar și tinerilor și copiilor care nu au avut ocazia să viziteze acceste muzee. Platforma este deschisă și pentru a promova acțiuni culturale locale încurâjand colaborarea dintre actorii culturali.
Micro-Folie Sibiu are în centru un Muzeu digital care dă acces la 500 de opere de patrimoniu universal ce se găsesc în marile muzee și instituții culturale din Franța, dar propune și activități complementare – un spațiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE sau un FabLab, dedicat creativității.
Rețeaua are 200 Micro-in Franța și în străinătate și funcționează pe principiul colaborării, schimbului de experiențe și de produse culturale sau artistice.