antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Golden Age. Industrial Vibes

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul de Artă Contemporană

Perioada:

16.05.2019 - 02.06.2019

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul Național Brukenthal

Adresa:

Piața Mare, nr. 4-5

Tel. fix:

0269 217 691
    
Mail icon E-mail

Muzeul de Artă Contemporană vă așteaptă cu vibe-uri inspirate de amploarea dezvoltării industriale a României în „Epoca de Aur”, emise de un concept curatorial modern, axat pe recuperarea și punerea în valoare a artei considerate propagandistă, executată la comandă ori învechită.

Industrial Vibes își propune să aducă în actualitate elemente ale culturii vizuale din perioada comunistă, aflate în strânsă legătură cu politicile de industrializare și formare a „omului nou” – erou al muncii socialiste. Dialogul vizual va fi completat de expunerea, alături de lucrări de grafică și pictură, a unor machete și proptotipuri de utilaje dezvoltate în fabricile sibiene, dar și documente care să ateste importanța și statutul omului, ca stâlp al progresului industrial.

Canonul oficial al plasticii autohtone, considerat nivelator și decadent din punct de vedere creativ, a devenit subiectul unor ample studii de estetică și istoria artei, ce s-au materializat pe parcursul ultimului deceniu în proiecte expoziționale de amploare.

Asocierea pieselor de artă cu componente tehnice învestite cu valoare istorică, are la bază rațiuni estetice în redarea culorii locale a epocii. Odată cu atmosfera re-creată, iese și mai mult în evidență angajamentul artelor de a reda „frumosul” ca exemplificare a idealurilor politice, a gustului clasei muncitoare, a evoluţiilor din industrie și agricultură ș.a.m.d. În registru socialist, „frumosul” trebuia să fie o reflectare a „realului”. Departe de tendințe avangardiste ori libertățile contemporane cu care suntem familiari, fiecare lucrare selectată nu este lipsită de valențe plastice, putând fi asociată cu un simț artistic educat, în ciuda îngrădirilor impuse de umanismului naţionalist socialist.

*Text oferit de curatorii Segiu Mihail Chideșa, Alexandru Constantin Chituță, Cristina Mihu, Alexandra Gălăbuț, Bogdan Runcan

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne