antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Călătorii mineralogice în Transilvania

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul de Istorie Naturală Sibiu

Perioada:

05.04.2017 - 31.12.2017

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul Național Brukenthal

Adresa:

str. Cetăţii, nr. 1

Tel. fix:

+4 0269 436 545
    
Mail icon E-mail

Călătorii mineralogice în Transilvania. Colecţia de minerale Samuel von Brukenthal

Activitatea de colecţionar de tablouri, monede, medalii, piese de artă decorativă a lui samuel von Brukenthal este bine cunoscută. În schimb, mai puţin cunoscut este interesul baronului pentru adunarea unor mostre valoroase de minerale. Rodul activităţii de colecţionar de minerale şi pasiunea acestuia pentru mineralogie constituie tema acestei expoziţii în care sunt etalate 153 de eşantioane din colecţia baronului Samuel von Brukenthal.

Colecţia de minerale Brukenthal constituie şi ea o dovadă elocventă a multilateralităţii uimitoare a fondatorului muzeului care, pe lângă predilecţiile sale estetice şi spirituale, a consacrat o atenţie deosebită şi mineralogiei.

Originar unită cu celelalte colecţii ale Muzeului Brukenthal, colecţia de minerale Brukenthal a fost predată în anul 1923 de către conducerea de atunci a muzeului – cu menţinerea dreptului de proprietate – fostei „Societăţi Ardelene de Ştiinţele Naturii din Sibiu”. Cu ocazia fuzionării Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu cu Muzeul Brukenthal în 1957, colecţia a ajuns din nou la sânul instituţiei-mamă.

În calitate de guvernator şi de acţionar în domeniul mineritului, von Brukenthal a avut posibilitatea de a ajunge în posesia unor eşantioane valoroase din punct de vedere mineralogic. Astfel, colecţia sa de minerale poate constitui, prin locul de colectare, varietate și diversitate o „călătorie mineralogică” în Transilvania.

Colecţia de minerale a baronului, extinsă după moartea fondatorului, are astăzi importanţă ştiinţifică, istorică şi muzeală. Ea este o dovadă palpabilă a preocupărilor şi cunoştinţelor despre natură, a generozităţii acestui precursor al cunoaşterii sistematice a mediului înconjurător ca premiză a protejării lui. Dacă Sibiul devine la sfârşitul secolului al XVIII-lea centrul ştiinţific al mişcării naturaliste ardelene, căpătând o notorietate internaţională ca centru cultural-ştiinţific, aceasta s-a datorat, în primul rând, baronului Samuel von Brukenthal, un mecena al ştiinţelor şi al artelor.

text oferit de curatorii expoziției: dr. Rodica Ciobanu, Raluca Stoica, Nicolae Trif

Program:

Orar de vară (21.03-21.10), marţi-duminică: 10.00-18.00, luni şi prima marţi din lună: închis.
Orar de iarnă (21.10-21.03), miercuri-duminică: 10.00-18.00, luni şi marţi: închis.

Altitudine: 439m.
Coordonate GPS: 45.79 N, 24.10 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne