antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Sibieni celebri

Conrad Haas (1509-1576) 

Categories / Ce-vizitam / Cultura-si-patrimoniu / Personalitati / Sibieni-celebri / haas.jpg

 S-a născut lângă Viena, însă în 1551 a fost trimis la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul oraşului ca şi şef al arsenalului imperial. Arsenalul Sibiului, localizat şi astăzi în Cazarma Kempel din Piaţa Armelor, a fost unul dintre cele mai bine dotate şi tehnologizate cazarme din sud-estul Europei în acea perioadă, sub administrarea lui Haas.

La Sibiu a redactat lucrarea sa despre rachetele în trepte. Această lucrare este astăzi considerată prima documentaţie despre rachete din Europa. Haas este primul care enunţa principiile şi modalităţile de construcţie a rachetelor.

Ştiaţi că…Anul 2009 a fost declarat de Sibiu „Anul Konrad Haas”?


Franz Binder (1824-1875)

Categories / Ce-vizitam / Cultura-si-patrimoniu / Personalitati / Sibieni-celebri / binder.jpg

Aflat pe urmele fratelui său înrolat în armata Egiptului, Franz Binder şi-a părăsit localitatea natală–Sebeş şi a plecat într-o amplă călătorie. A ajuns la Constantinopol, Bagdad, Cairo şi Khartoum unde, câţiva ani mai târziu, e numit viceconsul al imperiului Austro-Ungar. Între 1860 şi 1861 călătoreşte în regiunea Nilului Alb.

În toată această perioadă acesta a colecţionat arme, podoabe, instrumente muzicale, obiecte gospodăreşti din Asia Mică, din Mesopotamia, din Siria, din Egipt şi din Africa, obiecte de valoare pe care le-a donat Societăţii Transilvane pentru Ştiinţe Naturale din Sibiu. Colecţia donată este considerată a fi cea mai veche colecţie din regiunea Nilului. Cel mai important element al colecţiei sale este o mumie egipteană cu o vechime de 5000 de ani.

Ştiaţi că…Călătoria lui Binder a fost povestită de nepotul său Kurt în „Călătoriile şi aventurile unui sas din Transilvania” publicată în 1930 dar şi de Franz Remmel în „Călătorind peste şapte mări” publicată în 1984?


Johann Böbel (1824-1887)

Categories / Ce-vizitam / Cultura-si-patrimoniu / Personalitati / Sibieni-celebri / bobel.jpg

A fost unul dintre ultimii maeştrii ai breslei brutarilor din Sibiu.  A fost ales staroste al breslei brutarilor şi astfel a fost un membru permanent al Sfatului Oraşului.

Böbel este cunoscut prin lucrarea sa care ne redă şi astăzi vechiul aspect al cetăţii. Acesta a realizat şase planuri topografice şi 21 de acuarele ale tuturor bastioanelor şi porţilor dar şi a altor monumente ce astăzi sunt dispărute în marea lor majoritate. Aceste planuri şi picturi sunt astăzi unele dintre cele mai cunoscute imagini de arhivă ale Sibiului. 

Ştiaţi că…Locuinţa lui Böbel, aflată pe str. Avram Iancu din Sibiu, este una dintre cele mai vechi locuinţe din centrul istoric al Sibiului, încă foarte bine conservată ?


Samuel Hahnemann (1755-1843)

Categories / Ce-vizitam / Cultura-si-patrimoniu / Personalitati / Sibieni-celebri / hahnemann.jpg

S-a născut la Meissen, a studiat la Leipzig, Viena şi Erlangen, specializându-se în medicină. Pentru doi ani se stabileşte la Sibiu, baronul Samuel von Brukenthal contractându-l ca bibliotecar şi medic personal. În această perioadă Hahnemann a început să experimenteze noua sa metoda medicală, homeopatia.

Acesta a redactat numeroase lucrări de specialitate, cea mai important lucrare a sa, „Organonul artei tratării”, a fost publicată în 1810 şi fundamentează teoria homeopatiei.

Facebook icon Twitter icon Google plus icon Mail icon
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne