antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Ziua Universală a Iei

Tradiţii
astra

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul în aer liber ASTRA

Perioada:

24.06.2021 - 25.06.2021

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul ASTRA
    
Mail icon E-mail

Ideea de celebrare a iei românești aparține pictorului francez Henri Matisse o dată cu pictura „Blouse romanie” din 1938. Ia românească a inspirat de-a-lungul timpului multe case de modă celebre: Yves Saint Laurent, Tom Ford, Jean Paul Gaultier…. Însăși Regina Maria purta ia în combinație cu fuste lungi la baluri și evenimente mondene. Datorită popularității ei, s-a creat o comunitate, care în 2013 a propus celebrarea obiectului de vestimentație printr-o zi dedicată: 24 iunie, Sânzienele.

Sărbătoarea a fost preluată în 2013 de 48 de țări devenind „Ziua universală a iei”.

Pret:

 

Joi, 24 iunie 2021, vizitatorii care vor veni îmbrăcați în ii sau cămăși tradiționale vor avea acces gratuit în Muzeul ASTRA.

Alte informații

Program

joi, 24 iunie

Atelierul de icoane de vatră

Contururi de Sfinți cu participarea elevilor Liceului Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova, coordonați de prof. instructor Ionuț Smarandache. Copiii cu deficiențe de auz au găsit în acest meșteșug un mijloc de exprimare, și de ce nu de terapie, participând de ani de zile la evenimentul de talie națională Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale și obținând rezultate notabile de fiecare dată.

Cu rol profund apotropaic (protector), icoanele de vatră constituiau adevărate “zăvoare”, “ferecând” hornul casei împotriva pătrunderii spiritelor malefice, veghind ca para focului să fie trebuincioasă, iară nu pârguitoare. Realizate într-un stil simplu, scrijelite cu dalta, custura sau cuiul încins în lemn de fag sau stejar, uneori pictate în două-trei culori tari, contururile sfinților fiind marcate cu negru, icoanele de vatră sunt purtătoarele unui “limbaj redus la esență”.

Locație: Gospodăria țărănească din Stolojani, județul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

Arelierul de motive tradiționale

de pe cămăși scrise pe sticlă, lemn și piatră susținut de doamna profesor instructor Benonia Centea își propune să aducă în atenția vizitatorilor muzeului motivele și simbolurile ce ornamentează cămașa tradițională, să ofere persoanelor doritoare informații despre simbolistica acestor modele și să le transpună prin tehnici de pictură pe diferite suporturi.

Fiecare ie este unică, precum scrisul de mână, iar acest lucru este datorat modelelor cusute pe aceasta, a felului în care ele sunt ordonate și combinate. Aceleași motive cusute arată diferit pe două cămăși, fiecare mână își pune amprenta altfel asupra pânzei și a semnelor cusute pe ea. Ajutăm publicul larg să descopere tainele simbolurilor ancestrale precum elementele cerului: soarele, care ne dă căldura, lumină, viață, stelele, constelațiile care ne călăuzesc drumurile în viață, păsările și fluturii cu ajutorul pensulei. Împreună aflăm elementele specifice, feminine, legate de fertilitate, în special romburi și variații de romburi, unghiuri, dar motivele vegetale des folosite precum spice, vrejuri, ramuri cu boboci, cu flori, pomul vieții.

Locație: Gospodăria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

Conferința online:
Interval orar: 16.00-18.00.

Concert susținut de Scoala Populara de Arte si Meserii Ilie Micu, coordonator Alina Pinca
Locație: Târgul de țară.
Interval orar: 13-15:30

 

vineri, 25 iunie

Atelierul de icoane de vatră

Contururi de Sfinți cu participarea elevilor Liceului Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova, coordonați de prof. instructor Ionuț Smarandache.

Locație: Gospodăria țărănească din Stolojani, județul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

Atelierul de motive tradiționale 

de pe cămăși scrise pe sticlă, lemn și piatră susținut de doamna profesor instructor Benonia

Locație: Gospodăria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

Sursa: comunicat de presă Muzeul ASTRA

Informații utile

Joi, 24 iunie 

O reconstituire a obiceiurilor de Sânziene cu ceata de tineri din Rășinari, între orele 10-16, la gospodăria de oier transhumant, provenită tot din comuna Rășinari.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne