antet ajts
  • Arena Platos Paltinis
  • Balea c Eduard Gergely
  • eat local c Gabriela Cuzepan
  • local food c Gabriela Cuzepan
  • Region of Gastronomy c Gabriela Cuzepan
  • Sibiu Region of Gastronomy c Gabriela Cuzepan
  • Streets in Marginimea Sibiului

Sărbătoarea boului cu sânzâiene

Tradiţii
boul

Localitate:

Topârcea

Locul desfăşurării:

Topârcea

Perioada:

24.06.2018 10:00 - 18:00

websiteWebsite

Organizator:

Primăria Ocna Sibiului
    
Mail icon E-mail

Sărbătoarea de la Topârcea constă în alegerea celor mai frumoși boi ai satului cu câteva zile înainte de sărbătoarea Sânzâienelor. În noaptea dinaintea sărbătorii, boul este lăsat să pască oriunde vrea el fără să se supere cineva. Înainte de răsăritul soarelui fetele adună flori, cele mai multe sânzâiene de pe fânațe cu acestea împletind o cunună mare numită „peană”, iar feciorii rup crengi cu frunze cu care împodobesc boul. 

Boul e însoțit de un flăcău călare îmbrăcat în straie tradiționale, purtând pe față o mască din coajă de cireș. Alaiul e urmat de un număr de 4-8 flăcăi îmbrăcați în haine țărănești, fiecare poartă câte o pușcă de lemn pe umăr.

Împodobirea boului continuă la una din casele alese dinainte. Se acoperă cu un covor frumos tradițional țesut la război, coada și coarnele se împletesc cu panglici tricolore. După terminarea împodobirii boului, alaiul se mărește cu băieți și fete îmbrăcați în costume tradiționale cu zdrăngănele la pălării și picioare, glumind, chiuind, strigând strigături, jucând diferite jocuri acompaniați de muzicanți.

Primirea boului în gospodărie era o onoare pentru fiecare gospodar. Era rușine să nu primești boul cu sânzâiene. La intrarea în curte șeful feciorilor numit „tata feciorilor”, având în mână o bâtă ciobănească numită „bâtă cu măr”, cioplită după tradiția locală, ferecată la capătul de jos cu metal, întreabă gazda: „Primiți boul, gazdă?”. Iar gazda răspunde „Da, primim!”. Gazda are întotdeauna o găleată de lemn și un buchet de flori cu majoritate sânzâiene numit „mătăuz” cu care stropește boul și pe „tata feciorilor”.

În tot acest timp se cântă, se joacă și se chiuie, atmosfera fiind foarte plăcută. Alaiul e răspândit de gazdă cu vin, țuică, cozonac și parale. La plecare se urează „Să dea Dumnezeu vreme bună și recolte bogate!”.

*sursa: http://www.sibiunews.net/articole/21-special/19309-sarbatoarea-boului-cu-sanzaiene-din-nou-pe-ulitele-satului-toparcea.html

Altitudine: 409m.
Coordonate GPS: 45.89 N, 24.03 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne


Vă invităm să faceți parte din rețeaua de profesioniști Mic dejun sibian