antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Fuga lolelor

Tradiţii
fuga-lolelor-2-petre-dadu-redimensionare

Localitate:

Agnita

Locul desfăşurării:

Agnita

Perioada:

28.01.2024 10:00 - 00:00

websiteE-mail

Organizator:

Breasla Lolelor

Adresa:

Agnita, str. Horea, nr. 8

Tel. mobil:

+40 766 798 618
    
Mail icon E-mail

Legendele spun că obiceiul Fuga Lolelor îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriaţi.

În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Adunarea era însoţită de lole, personaje amuzante, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate.

Astăzi, obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentând publicului meşteşugurile tradiţionale, elemente şi personaje specifice. Defilarea se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei apoi lolele aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de biciuri şi zgomotul tălăngilor. Dacă sunt recunoscute de trecători, acestea oferă drept recompensă câte o gogoaşă.

Alte informații

(20+) Lole Agnita | Facebook

Știați că…?

Denumirea de lole vine de la verbul german "lallen" - a se bâlbâi, cu referire la greutatea vorbirii de sub mască. Cuvântul săsesc Urzeln nu s-a putut traduce exact, însă se presupune că derivă de la numele îmbrăcăminţii confecţionate din resturi textile, care în dialectul săsesc din Agnita se numea "Urzen".

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne