antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

În lumina timpului. Biserici din Județul Sibiu în colecția fotografului Emil Fischer

Spectacole şi expoziţii - Artă

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Casa Albastră, Sala Multimedia

Perioada:

20.09.2018 - 04.11.2018

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul Național Brukenthal

Adresa:

Piața Mare, nr. 5

Tel. fix:

+40 269 217 691
    
Mail icon E-mail

Expoziția „În lumina timpului” aduce în atenția publicului fotografii realizate de Emil Fischer, având ca subiect biserici din județul Sibiu. De asemenea, în cadrul expoziției este recreat un laborator fotografic similar cu cel în care Fischer și-a desfășurat activitatea. Aparatură ilustrează felul în care lumina era folosită ca materie primă; fotograful urmărește fotonul din momentul în care se reflectă asupra subiectului, prin obiectivul camerei, îl capturează pe clișeu sau film și îl transpune în laborator pe hârtie fotografică.

Fotograf ale cărui lucrări nu s-au rezumat doar la fotografia de studio, Emil Fischer a desfășurat o activitate cu puternic caracter documentar, imortalizând pe clișeu peisaje montane (din Munții Carpați până în Alpi), ansambluri arhitecturale (din Transilvania până la Pompei), vederi ale orașelor și satelor, imagini cu caracter jurnalistic (de la simple dezveliri de monumente până la primele zboruri ale lui Aurel Vlaicu) sau imagini cu o deosebită importanță pentru etnografie (porturi, obiceiuri sau imagini de interioare țărănești folosite la primele expoziții ale Muzeului ASTRA).

Născut la Plovdiv (în trecut Philipopoli) în Bulgaria, în anul 1873, Emil Fischer își începe cariera fotografică în București ca ucenic în atelierul fotografului Gustav Weber. Între anii 1891-1897 se mută la Brașov, unde activează alături de Carl Muschalek, în atelierul acestuia. În anul 1897, Emil Fischer cumpără atelierul pictorului si fotografului Theodor Glatz, de la nepoata acestuia, Camilla Asboth, atelier situat în Sibiu, Piața Mare nr.16. În anul 1900 se mută pe strada N. Bălcescu (atunci Heltauerstrasse) nr. 9, în sediul fostului atelier fotografic construit de Societatea de Asigurări Transilvania, locație din care va activa pănă la pensionare. Începând cu anul 1906, Emil Fischer începe colaborarea cu Asociatiunea Transilvană. Cu timpul preia și alte ateliere fotografice din Sibiu, ajungând cel mai cunoscut și căutat fotograf din regiune.

Până la moartea sa, în 9 mai 1965, Emil Fischer a primit numeroase premii și distincții care au atestat priceperea sa artistică și i-au răsplătit efortul depus în alcătuirea colecției sale. Dintre acestea trebuie să amintim cele două titluri de Fotograf al Curții Regale: primul în 1904 de la Arhiducele Josef al Austro-Ungariei și el de-al doilea, obținut în 1920 din partea Curții Regale a României. Dintre premiile primite de acesta amintim: Munchen 1903; Sibiu – 1903; București – 1906; Brno – 1907; ordinul „Crucea României” în grad de cavaler (pentru superbele fotografii cu Palatul Peleș) – 1910. În 1930 este ales Președintele Uniunii Fotografilor din România.

În prezent, majoritatea clișeelor realizate de Emil Fischer sunt păstrate de Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Muzeul Național Brukenthal, împreună cu echipamentul de laborator al fotografului.

Vă invităm la o expoziție ce propune vizitatorului să urmărească traseul luminii, deopotrivă marcat de spiritualitatea bisericilor propuse ca temă a selecției prezentate și de metamorfozarea acestora în imagini, trecând prin laboratorul fotografului.

* Text oferit de curator

Altitudine: 408m.
Coordonate GPS: 45.80 N, 24.14 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne